Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τρεις εταιρείες αντιδρούν στη συμφωνία Κύπρου-γαλλορωσικής κοινοπραξίας για έρευνες και εκμετάλλευση του οικοπέδου 9



Σε νομικούς έχουν αναθέσει, σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", την αναζήτηση στοιχείων προκειμένου να μπλοκάρουν την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ στη γαλλορωσική κοινοπραξία «Total-Novatec-GPB», τουλάχιστον τρεις εταιρείες-«κολοσσοί» οι οποίες υπέβαλαν αντίστοιχες προτάσεις και δεν επελέγησαν.
Η εφημερίδα δημοσιεύει τις συνολικές τεχνικές και οικονομικές βαθμολογίες που έδωσαν τόσο η Επιτροπή, που σύστησε η Κυπριακή κυβέρνηση, όσο και οι Γάλλοι σύμβουλοι της Beicip, για τα οικόπεδα για τα οποία υπήρξε απόφαση ανάθεσης, δηλαδή τα 2,3,9 και 11.
Στα οικόπεδα 2,3 και 11 η ανάθεση έγινε σύμφωνα με τις βαθμολογίες , ενώ για το 9 επιλέχθηκε η 5η στη βαθμολογία κοινοπραξία«Total-Novatec-GPB». Για το οικόπεδο 9 στις βαθμολογίες προηγούνται κατά σειρά η ΕΝΙ-Kogas, η Premier-VITAL-Petronas, η Capricon Marathon και η Edison-Delek-Enel- Woodside.
Διάφορα στοιχεία δείχνουν, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ ότι για να φτάσει η «Total-Novatec-GPB» στη πρώτη πρόταση όσο αφορά την οικονομική πτυχή θα πρέπει να αυξήσει κατά 400% το ποσό του «μπόνους υπογραφής» και κατά 12% το ποσοστό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου