Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Στη δημοσιότητα η έκθεση της Τρόικας Επιπλέον 32,6 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα το 2014-2016




Το φως της δημοσιότητας βλέπει, σταδιακά, η πολυαναμενόμενη έκθεση της Τρόικας για την ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει φτάσει στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Κυριακής και θα δοθεί μόνο στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, που επικαλείται το Bloomberg, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, που προκύπτουν από τη διετή παράταση του οικονομικού προγράμματος της χώρας, μέχρι το 2014 υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον για τη διετία 2015-2016, το χρηματοδοτικό κενό αυξάνεται ακόμη κατά 17,6 δισ. ευρώ. 
Επομένως, συνολικά η διετής επιμύκυνση ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016. 
Η Τρόικα επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα περιορίσει τον αντίκτυπο των οδυνηρών μέτρων λιτότητας, που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα των δανειστών την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Αθήνας προς τους εταίρους της.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων προς τους εταίρους, η Τρόικα κάνει λόγο για «αισθητή βελτίωση», ωστόσο επισημαίνει ότι «τα ρίσκα (οι κίνδυνοι) στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν μεγάλα».
Στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξηγούν πως το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας οφείλεται στην καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στην απουσία ανάπτυξης της οικονομίας.
Πάντα σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, στις 115 σελίδες δεν υπάρχει αναφορά ούτε στο πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, στην περίπτωση που δοθεί στην Ελλάδα η διετής παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ούτε και προτάσεις για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία, προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, δε, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, που σηματοδοτεί η έκθεση της Τρόικας, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να ληφθεί λίγο νωρίτερα από την 26η Νοεμβρίου.
Δείτε εδώ το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας στα Αγγλικά 
ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου