Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Στην Πάτρα και δεύτερο σκάφος της PGS για τις σεισμικές έρευνες




Στο λιμάνι της Πάτρας έφτασε σήμερα και το δεύτερο σκάφος της νορβηγικής εταιρείας PGS, η οποία αναλάβει τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Πατραϊκό.
Πρόκειται για το Romulus ενώ ήδη από την περασμένη Κυριακή βρίσκεται επί ελληνικού υδάτινου εδάφους το Nordic Explorer.
Το "Romulus" είναι σαφώς μικρότερο από το "Nordic Explorer" καθώς είναι βοηθητικό σκάφος και θα συνδράμει στις έρευνες.
Για τους επόμενους τρεις μήνες  το «Nordic Explorer» θα σαρώνει επί 24ώρου βάσεως το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος, με στόχο να «ακτινογραφήσει» με τη μέθοδο της δισδιάστατης σεισμικής απεικόνισης τον βυθό της περιοχής που εκτείνεται από την Πάτρα (Ιόνιο) μέχρι και Νότια της Κρήτης.
Η ερευνητική διαδικασία αυτή καθ’ αυτή δεν έχει να κάνει με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Αποτελεί, όμως, το αυτονόητο αρχικό στάδιο που προηγείται πολύ πριν ξεκινήσει η αναζήτηση και στη συνέχεια η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν (ιζήματα, άλατα κ.α) θα δώσουν μια πρωτόλεια εικόνα για το αν υπάρχουν και που, πιθανότητες να έχουν δημιουργηθεί υποθαλάσσια ενεργά πετρελαϊκά συστήματα.
Ας σημειωθεί πάντως ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη 2-3 χρόνια πριν έχουμε τις πρώτες ουσιαστικές ενδείξεις για τις πιθανότητες ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις συγκεκριμένες περιοχές, και συνολικά 5-6 χρόνια πριν πέσει το πρώτο τρυπάνι. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι στην πορεία δεν θα ανακύψουν προσκόμματα με γειτονικές χώρες σε ότι αφορά την μέθοδο που –ελλείψει ελληνικής ΑΟΖ- επελέγη και βασίζεται στην αρχή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας για τη «μέση γραμμή ίσων αποστάσεων». 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου