Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αν δεν προτάξουμε το εθνικό συμφέρον, θα μας κυβερνούν με μπαξίσια & χαράτσια...




Οι 27 της Ευρώπης εγκατέλειψαν χθες την προσπάθεια να συμφωνήσουν στην κατανομή των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. «Δεν βιαζόμαστε, δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουμε τώρα σε αποφάσεις» ήταν το μήνυμα της κ. Μέρκελ η οποία ακολουθεί μια παρελκυστική πολιτική εστιάζοντας στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως ο ευρωπαϊκός νότος πιεζόμενος από την κρίση, έχει άλλες προτεραιότητες, επιδιώκοντας να διασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των διαθέσιμων πόρων για τους τομείς που μπορούν να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το ΔΝΤ ακολουθεί τη δική του πολιτική, εστιάζοντας στις προτεραιότητες των μεγάλων χωρών μελών του και κυρίως των ΗΠΑ.
Για διαφορετικούς εθνικούς λόγους ο καθένας από τους ισχυρούς, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μεταθέτοντας έτσι την ουσιαστική συζήτηση για το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.
Ο κ. Σαμαράς μετά την αδιέξοδη σύνοδο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη σημερινή προπαρασκευαστική συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών και ελπίζει πώς την ερχόμενη Δευτέρα θα βγει άσπρος καπνός από τις Βρυξέλλες.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μεταφέρουν πως το Eurogroup της Δευτέρας θα καταλήξει σε «θετικό» αποτέλεσμα. Όμως, πιθανότατα θα πάρουμε τη δόση σε δόσεις. Με άλλα λόγια δεν αναμένεται να εκταμιευθεί το σύνολο των χρημάτων, παρά ένα μόνον μέρος της δόσης, μεταθέτοντας ίσως για τον προσεχή Μάρτιο την εκταμίευση του υπολοίπου ποσού. Η εξέλιξη αυτή εφόσον επιβεβαιωθεί, θα διευκολύνει προσωρινά τον κ. Σαμαρά να καλύψει τις άμεσες επιτακτικές ανάγκες του δημοσίου αλλά θα συνεχίσει να κρατά όμηρο τη χώρα και την οικονομία για μερικούς ακόμη μήνες, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξαναβιώσουμε σύντομα τις ίδιες αγωνίες, αλλά σε άλλο δυσκολότερο περιβάλλον που θα διαμορφώσει η εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου