Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Τι είναι προτιμότερο; Να φτωχύνουμε με ευρώ ή δραχμή;




«Οι Έλληνες βρίσκονται ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης. Πρέπει να διαλέξουν αν θέλουν να φτωχύνουν σε ευρώ ή σε δραχμές!». Το ότι θα φτωχύνουμε δεν συζητιέται. Αυτό έγραφε σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της πριν λίγες μέρες η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Δυστυχώς και κατά την....
δική μας άποψη αυτή είναι η αλήθεια. Το ότι το ελληνικό κράτος έχει και επίσημα πτωχεύσει και βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία κάλυψης με ίδια μέσα των υποχρεώσεών του, αυτό είναι γνωστό.
Από εδώ και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε μια περίοδο που η πτώχευση του κράτους θα επιπέσει επί των ζωών και των περιουσιών μας. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι είναι προτιμότερο. Να βιώσουμε αυτή τη πτώχευση με ευρώ ή με δραχμή;
Οικονομική ανάπτυξη δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει, ακόμα και αν τα μεροκάματα φτάσουν στο ένα ευρώ, όσο η αδύναμη ελληνική οικονομία παραμένει ένα ανοιχτό σύστημα, μέσα στη ζώνη του ισχυρού ευρώ, αιμορραγώντας συνεχώς. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και το τεράστιο δημόσιο χρέος που είναι αδύνατο ποτέ να εξοφληθεί.
Οικονομική ανάπτυξη και αυτοδύναμη παραγωγή θα υπάρξει μόνο αν η ελληνική κοινωνία λειτουργήσει σε συνθήκες θερμοκηπίου. Αν δηλαδή κλειστούν και απομονωθούν στον ίδιο χώρο κεφάλαιο και  μέσα παραγωγής. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με εθνικό νόμισμα, είτε μόνιμα είτε (κατόπιν συμφωνίας με την ΕΕ) για ορισμένο δοκιμαστικό χρονικό διάστημα. 
ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου