Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΗ: Μπαίνει στην Ιταλική Αγορά Πράσινων Πιστοποιητικών
Τη συμμετοχή της στο Ιταλικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (GME) και ειδικότερα στην αγορά Πράσινων Πιστοποιητικών (Certificati Verdi), αποφάσισε το δ.σ. της ΔΕΗ. 
Πρόκειται για αγορά μέσω της οποίας οι συμμετέχοντες μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν πράσινα πιστοποιητικά, τα οποία ανταποκρίνονται σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. 
Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο χρηματιστήριο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς κρίθηκε απαραίτητη επειδή σύμφωνα με τον Ιταλικό Νόμο, οι πωλήσεις ενέργειας στο ιταλικό δίκτυο, και σε ποσότητες άνω των 100.000 μεγαβατωρών, είναι υποχρεωτικό να πιστοποιείται ότι τουλάχιστον κατά 7,55% το 2012, προέρχονται από ΑΠΕ.
Πρόκειται στην ουσία για έναν από τους επιτρεπόμενους μηχανισμούς στήριξης των ΑΠΕ, που στηρίζεται σε κανόνες της αγοράς και όχι σε σύστημα Feed in Tariff, όπως ισχύει στην Ελλάδα. 
Σε περίπτωση που οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς Ιταλία, δεν συνοδεύονται από πράσινα πιστοποιητικά, τότε προκαλείται επιβάρυνση του εξαγωγέα με «πρόστιμο» της τάξης των 4 ευρώ η μεγαβατώρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία αποτελεί μία σημαντική αγορά για τις εγχώριες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται στην ημερήσια αγορά. Ιδίως σε περιόδους μειωμένης ζήτησης όπως αυτή που διανύει η χώρα από το 2009 και μετά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου