Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

O πρόεδρος της Global Financial Integrity: “Έχουν φύγει από την Ελλάδα 261 δισ. δολάρια παράνομου χρήματος”!



Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Global Financial Integrity μιλάει για εκροές δισ. μαύρου χρήματος από την Ελλάδα  στο DER SPIEGEL
Συνέντευξη του προέδρου της ΜΚΟ “Global Financial Integrity”, Raymond Baker, δημοσιεύει στο νέο τεύχος του το εβδομαδιαίο περιοδικό DER SPIEGEL με τίτλο «Ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος», στην οποία μιλά για τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ευρώπη, και κυρίως από και προς την Ελλάδα.
Παραθέτουμε πλήρη μετάφραση της συνέντευξης:
Ερ.: Οι πλούσιοι στα κράτη που διέρχονται κρίση έβγαλαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια. Δεν θα έφταναν αυτά τα χρήματα για να εξοφληθούν τα χρέη αυτών των χωρών;
Απ.: Όχι, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα, αν είχαν παραμείνει τα χρήματα στη χώρα, και όχι μόνο λόγω της μη καταβολής φόρων. Αν οι άνθρωποι αγοράζουν με τα χρήματα αυτοκίνητα, ρούχα, ή πλυντήρια, τα χρήματα μένουν στις χώρες και ο ΦΠΑ και μέρος της αλυσίδας διακίνησης αγαθών. Επομένως, κάθε ευρώ το οποίο φεύγει παράνομα αποδυναμώνει την εθνική οικονομία με πολλούς τρόπους ταυτόχρονα.
Ερ.: Κυρίως στην Ελλάδα οι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους…
Απ.: … και αντ’ αυτού τα χρήματα καταλήγουν στους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μόνο μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δισ. δολάρια παράνομου χρήματος, που προερχόταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου