Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Πόλεμος στην Κύπρο για το αέριο! Μπορεί να συμβεί,σύμφωνα με αμερικανική ανάλυση



Ενα αρθρο της εφημεριδας Internationa Herald Tribune αναλυει την ασταθεια της περιοχης στην νοτιο-ανατολικη Μεσογειο και αναδεικνύει τις πιθανοτητες πολεμου στην Κύπρο. 

"Η Κύπρος είναι το επίκεντρο μιας νέας ρήξης - τον έλεγχο του σημαντικού φυσικού πλούτου, δηλαδή του φυσικού αερίου που βρέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, εγείροντας το ζήτημα του κατά πόσον η ανακάλυψη θα αποτελέσει κίνητρο και για τις δύο πλευρές να συνεργαστούν ή αν θα είναι ακόμη ένα εμπόδιο για την επανένωση τους.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το φυσικό αεριο θα είναι άλλο ένα εμποδιο πρός την επανένωση καθώς ο πλούτος είναι τόσο μεγάλος που ήδη μέσα σε λίγους μήνες οι εντάσεις έχουν αυξηθεί κάτι που θα μπορoύσε να προσελκύσει ακόμη και εξωτερικές δυνάμεις. 
Ο αγώνας για να δούμε ποιος μπορεί να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο έχει προσθέσει ένα νέο "στρώμα" αστάθειας στο περιθώριο της νότιας Ευρώπης, όπου η κρίση του ευρώ έχει σπείρει πολιτική και οικονομική αναταραχή και όπου οι σχέσεις μεταξύ των εθνών - όπως η Ελλάδα και η Τουρκία , και η Τουρκία και το Ισραήλ - είναι ήδη τεταμένες.
Η Noble Energy μια αμερικανική εταιρία, με έδρα το Χιούστον, ειναι επικεφαλής των γεωτρησεων στα κυπριακά νερά, μαζί με τους ισραηλινούς εταίρους της, δίνοντας τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ισραήλ ένα τεράστιο διακύβευμα σε μια πιθανή ανακάλυψη αερίου.Συνεργάζονται με τους ελληνοκύπριους, πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι η υποθαλάσσια περιοχή είναι για δική τους εκμετάλλευση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Οι Τ/Κ , τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία, ισχυρίζονται οτι η κυπριακή γεώτρηση είναι παράνομη, διότι τα σχέδια είχαν προχωρήσει χωρίς να αξιολογηθεί η θέση τους στο νησί και την γύρω περιοχη. Έχουν καλεσει τις εταιρείες να σταματήσουν τις γεωτρήσεις, καθώς και την Κύπρο να παγώσει τις περαιτέρω αδειοδότησεις. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου