Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Θα τερματιστεί η πειρατεία στη Σομαλία;


Нигерия моряки пираты Порт-Харкорт Breeze Clipper
Το Κοινοβούλιο της Σομαλίας εξέλεξε νέο πρόεδρο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η εκλογή του προέδρου της χώρας και για πρώτη φορά τα τελευταία 21 χρόνια στη μαστιζόμενη από ατέλειωτες στρατιωτικές συγκρούσεις Σομαλία θα εγκαθιδρυθεί μια νόμιμη εξουσία. Το γεγονός αυτό εμπνέει την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατόν να κερδηθεί άλλη μια νίκη, να εξαλειφθεί η πειρατεία, που προκαλεί κολοσσιαία ζημιά στη διεθνή κοινότητα.
Τα Στενά του Άντεν, όπου δρουν κυρίως οι θαλάσσιοι ληστές από τη Σομαλία, είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα παγκοσμίως σταυροδρόμια της ναυτιλίας. Ταυτοχρόνως παρατηρείται η αναζωπύρωση της πειρατικής δραστηριότητας στις δυτικές ακτές της Αφρικής.
Οι επιθέσεις από Σομαλούς πειρατές γίνονται όλο και σπανιότερες. Στην έκθεση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB) παρά το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και το Αμερικανικό Ίδρυμα One Earth Future, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιουλίου, καταγράφεται ότι ο αριθμός των επιθέσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 μειώθηκε κατά 60 % σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Την ίδια στιγμή οι πειρατές καθίστανται κάθε φορά όλο και πιο βίαιοι: την τελευταία χρονιά από τα χέρια σκοτώθηκαν 35 άτομα ή το 3 % των ομήρων, που αιχμαλώτισαν. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν ή κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου