Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

CGES: Αισιοδοξία για την Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου στο Β’ Εξάμηνο



Το Κέντρο για τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Έρευνες ( CGES) δημοσίευσε τις νέες του προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες αναφορικά με την παραγωγή, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να αντισταθμιστούν στο β΄ εξάμηνο του έτους από θετικούς παράγοντες, βελτιώνοντας την κατάσταση στην αγορά.
Σήμερα, οι αγορές αργού πετρελαίου και προϊόντων βρίσκονται ακόμα υπό πίεση, με τους αγοραστές να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα premium στην φυσική αγορά. Την ίδια στιγμή, το Ιράν βλέπει τις εξαγωγές του να μειώνονται ραγδαία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλες. Το CGES εκτιμά ότι η παραγωγή της Τεχεράνης υποχώρησε τον Ιούλιο στα 2,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 1 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με πέρυσι.
Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί προσπαθούν να ενισχύσουν τις δικές τους εξαγωγές για να αντισταθμίσουν την απώλεια του ιρανικού αργού, με προορισμό κυρίως τις αγορές της Ασίας. Ιδιαίτερο πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν, όπως γνωρίζουμε, τα ευρωπαϊκά διϋλιστήρια, τα οποία αγωνίζονται να βρουν άλλες πηγές εισαγωγής αργού, έναντι υψηλότερων τιμών από αυτές που προσέφερε η Τεχεράνη. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και τα ελληνικά διϋλιστήρια, τα οποία ήδη από τον χειμώνα είχαν κάνει την σχετική προσπάθεια και κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές οδούς ανεφοδιασμού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου