Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΔΕΗ : Ετοιμάζεται να βάλει μπροστά πάνω από 550 καινούργια μεγαβάτ σε Αλιβέρι- Ιλαρίωνα…



Έτοιμη να προσθέσει στο δυναμικό της δύο καινούργιες μονάδες, την φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και το υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα, συνολικής ισχύος άνω των 550 μεγαβάτ βρίσκεται η ΔΕΗ.
Τόσο το ένα όσο και το άλλο έργο βρίσκονται ένα βήμα πριν να τεθούν σε πλήρη εμπορική λειτουργία, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του επόμενου χρόνου, γεγονός που με τη σειρά του θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την απόσυρση παλαιών πετρελαικών, μαζί με τη μονάδα φυσικού αερίου στο Κερατσίνι.
Στην περίπτωση του φράγματος του Ιλαρίωνα, ήδη από τα τέλη Ιουλίου ξεκίνησε να γεμίζει ο ταμιευτήρας, και το έργο πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2013.
Το προφίλ του Ιλαρίωνα
Το φράγμα είναι ύψους 130 μέτρων, συνολικού όγκου 9 εκ. κυβικών μέτρων περίπου, ενώ ο ταμιευτήρας είναι χωρητικότητας 520 εκ. κυβικών, καλύπτοντας επιφάνεια 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός των νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει τον κύριο σταθμό που αποτελείται από δύο υδροστροβίλους συνολικής ισχύος 155,2 MW και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής ισχύος 4,2 MW. Ο σταθμός διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 165 MW και θα παράγει ετησίως 330 περίπου GWH καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου