Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Προς πώληση το ασημικό του ΟΠΑΠ Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης έπειτα και από πιέσεις της τρόικας



Ο κύβος ερρίφθη για τον ΟΠΑΠ. Οι πιέσεις της τρόικας ήταν ασφυκτικές και η κυβέρνηση βγάζει προς πώληση το πιο λαμπερό ασημικό. «Μπορεί οι αποτιμήσεις να είναι χαμηλές, αλλά ο αντίκτυπος στη διεθνή αγορά από μια ιδιωτικοποίηση τέτοιου μεγέθους θα είναι μεγάλος και θα προσδώσει αξιοπιστία στη χώρα και στην προσπάθειά της να βγει μια ώρα ταχύτερα από το τούνελ» ήταν το επιχείρημα της τρόικας στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που «έπαιζαν καθυστέρηση» στο αίτημα της πώλησης του Οργανισμού.
Θυμίζουμε ότι το 2011 ήταν τα ρευστά διαθέσιμα του ΟΠΑΠ που έσωσαν πάλι την κατάσταση αφού για την επέκταση του μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια και την άδεια για τα VLT's η εταιρεία κατέβαλε 935 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% των εσόδων που εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους από τις αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη διαδικασιών τον Σεπτέμβριο του 2012, το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα έχει επιλεγεί ο νέος ιδιοκτήτης και τον Ιούνιο του 2013 θα καταβληθεί το τίμημα.
Το κράτος ελέγχει το 34% του ΟΠΑΠ. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβαστεί το 29% του Οργανισμού και αυτό θα βγει προς πώληση. Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 5% καθώς η κρατική συμμετοχή θεωρείται απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το καθεστώς του μονοπωλίου.
Σήμερα στο Χρηματιστήριο το 29% αποτιμάται στα 469 εκατ. ευρώ. Πολύ χαμηλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ΟΠΑΠ το 2011 είχε κέρδη 537 εκατ. ευρώ, πλήρωσε σε φόρους 162 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο εισέπραξε μέρισμα 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι κοινωνικές δράσεις του Οργανισμού (χορηγίες, δωρεές και προωθητικές ενέργειες) προσέγγισαν τα 110 εκατ. ευρώ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου