Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Η τρόικα ζητεί επαναφορά του φόρου ιδιοκατοίκησης



Την επαναφορά του φόρου ιδιοκατοίκησης ζητεί η τρόικα, που θεωρεί ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν φόρο την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων. 
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου δεν επιβάλλεται φόρος στο «τεκμαρτό ενοίκιο» που πληρώνει κάποιος για την ιδιοκατοίκηση. Ουσιαστικά, αυτό που τίθεται επί τάπητος είναι να μετασχηματιστεί το ειδικό τέλος ακινήτων, που εισπράττει η ΔΕΗ, σε έναν μόνιμο φόρο κατοχής, ο οποίος θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης.
Η εισήγηση για το φόρο ιδιοκατοίκησης έρχεται από τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητούν ουσιαστικά την επαναφορά του φόρου ιδιοκατοίκησης που καταργήθηκε το 1999. Μέχρι τότε ο φόρος επιβάρυνε τους φορολογούμενους με ακίνητα επιφάνειας πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα. Η εφορία προσδιόριζε ένα τεκμαρτό εισόδημα με βάση τα εξής:
Πολλαπλασιαζόταν η τιμή ζώνης της περιοχής, το εμβαδόν του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων με έναν συντελεστή παλαιότητας. Το ποσό που προέκυπτε θεωρείτο τεκμαρτό εισόδημα και φορολογούνταν με συντελεστή 3,5%. Και ο φόρος ιδιοκατοίκησης, που ομοιάζει πολύ με τα σημερινά τεκμήρια, επιβαλλόταν ανεξάρτητα από το εάν ο ιδιοκτήτης είχε πραγματικά το εισόδημα αυτό.
Από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί εάν ο φόρος αυτός θα επιστρέψει και με ποια μορφή θα επιβληθεί.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ από την πλευρά τους ζητούν να καταργηθούν ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου