Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Σιγή Ιχθύος από την Κομισιόν, για το Πυρηνικό στο Ακουγιού



Έναν και πλέον χρόνο μετά από τις πρώτες γραπτές ερωτήσεις των Κυπρίων ευρωβουλευτών, Τάκη Χατζηγεωργίου και Κυριάκου Μαυρονικόλα, σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η Κομισιόν, προκειμένου να σταματήσει τα τουρκικά σχέδια, για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου, στην σεισμογενή περιοχή του Ακουγιού,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμένει δέσμια των τετριμμένων και γενικόλογων απαντήσεων που έδωσε το καλοκαίρι του 2011.
Τηρεί δε σιγήν ιχθύος στο βασικό ερώτημα, αν προτίθεται να πάρει μέτρα έναντι, μιας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, όπως είναι η Τουρκία, προκειμένου η χώρα αυτή να σεβαστεί το άρθρο 17 αλλά και γενικότερα τα διεθνή θέσμια που διέπουν την ανάπτυξη και εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών ενέργειας.
Από την αλληλογραφία, μεταξύ των δύο Κυπρίων ευρωβουλευτών και των αρμοδίων κοινοτικών επιτρόπων, στην οποία ανέτρεξε το ΚΥΠΕ, προκύπτει ότι:
Στις 24 Μαρτίου 2011, ο ευρωβουλευτήςΚυριάκος Μαυρονικόλας, υπογράμμιζε, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν ότι:
“ Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μετέχει στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την πυρηνική ασφάλεια σε καμία περίπτωση δεν «δένει» τα χέρια της Επιτροπής ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας για να μην προβεί στην κατασκευή του σταθμού, αφού πρόκειται για υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Η ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της Επιτροπής καταδεικνύεται και από την πρόσφατη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, η οποία προέκυψε μετά το φονικό σεισμό στην Ιαπωνία. Το εν λόγω περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια τον πραγματικό κίνδυνο που σοβεί και τον οποίο είχα υπογραμμίσει στην προηγούμενη ερώτηση. Επισημαίνω ότι η ευρύτερη περιοχή θεωρείται σεισμογενής και η πιθανότητα κατασκευής του σταθμού θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους κατοίκους της Κύπρου και των Δωδεκανήσων. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου