Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Σύντομα η Ελλάδα θα έχει … δυόμισι τράπεζες



Όταν κάποτε ο Γ. Κωστόπουλος της Alpha Bank έλεγε ότι η Ελλάδα θα έχει 2,5 τράπεζες κάποιοι τον πέρασαν για τρελό. Ήταν η εποχή όπου το πάρτι των τραπεζών δεν άφηνε πολλά περιθώρια για τέτοιες σκέψεις, όλοι ήθελαν να είναι τραπεζίτες άλλωστε.
Σήμερα, κι ενώ η κρίση σάρωσε την Ελλάδα, πλέον μπαίνουν σε πλήρη αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη. Τράπεζες θα κλείσουν, θα συγχωνευτούν και θα εξαγοραστούν πολύ σύντομα αλλά αυτή τη φορά εξαναγκαστικά. Πριν 2-3 χρόνια όταν όλοι φώναζαν ότι πρέπει να γίνουν οι κινήσεις ώστε να δυναμώσουν οι υπάρχουσες τράπεζες, οι εγχώριοι τραπεζίτες αγρόν ηγόραζαν. Ήθελαν, όπως είπαμε, να είναι τραπεζίτες και να έχουν μερίδιο της πίτας. Τότε ήταν όλα όμορφα κι ωραία, αλλά αν είχαν γίνει συγχωνεύσεις τραπεζών ίσως να μη φτάναμε εδώ που φτάσαμε.
Τώρα, λοιπόν με το πιστόλι στον κρόταφο, με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την ανακεφαλαιοποίηση προ των πυλών, οι τραπεζίτες αναγκάζονται να κάνουν ότι δεν έκαναν τόσο καιρό από εγωισμό. Λάτσης, Κωστόπουλος, Σάλλας, Εθνική, ΤΤ και οι Γάλλοι της Εμπορικής και της Γενικής  αναμένεται να παίξουν σημαίνοντα ρόλο στην αναδιάταξη του χάρτη με τις όποιες αλλαγές να ολοκληρώνονται, όπως λένε οι ειδικοί, εντός ενός έτους.
Όμως, τις επόμενες εβδομάδες όλοι περιμένουν σημαντικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο που θα οδηγήσουν στην περίφημη ρήση για τις 2,5 τράπεζες.
Η Εμπορική η οποία έχει βγει στο σφυρί, αναμένεται να καταλήξει στην Alpha Bank παρ’ ότι τη διεκδικεί και η Εθνική και η Eurobank.
Οι δύο που δε θα αγοράσουν την Εμπορική θα μπουν στο παιχνίδι για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το «μαγαζί γωνία» όπως λέγεται. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για «κλειδωμένη» συνένωση της Εθνικής με το ΤΤ ώστε να δημιουργηθεί ο κρατικός πυλώνας στο χώρο των τραπεζών, ισχυρός και με σοβαρή διείσδυση στα δάνεια και τις καταθέσεις των νοικοκυριών.
Θα έχουμε λοιπόν τους επόμενους μήνες τρεις πολύ ισχυρούς πόλους, την Πειραιώς με την ΑΤΕ που συνενώθηκαν σε μια μεγάλη τράπεζα, την Εθνική με το ΤΤ και την Alpha με την Εμπορική που θα είναι επίσης ένα δυναμικό σύνολο.
Όμως, μένει έτσι αδύναμη η Eurobank και όταν έχουμε να κάνουμε με τον Λάτση, τα πράγματα δεν είναι απλά. Αν δεν υπάρξει κάποια κίνηση πώλησης της τράπεζας σε κάποιον από τους ισχυρούς τότε ο Λάτσης μένει πολύ πίσω στα τραπεζικά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου