Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ιράν: «Πρέπει να σταματήσουμε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου»



«Πρέπει να σταματήσουμε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου. Είναι εφικτό», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ.
Το Ιράν πρέπει να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας του από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου.
«Πρέπει να σταματήσουμε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου. Είναι εφικτό», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλούσε στα εγκαίνια ενός διυλιστηρίου στην Τεχεράνη, το οποίο θα βοηθήσει να αυξηθεί η παραγωγή βενζίνης στη χώρα κατά περίπου 3 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα.
Ο Αχμαντινετζάντ πρόσθεσε ότι το Ιράν θα πρέπει να κατασκευάσει περισσότερα διυλιστήρια για να εξυπηρετήσουν την εθνική κατανάλωση καυσίμων και αργότερα να ενισχύσουν την εξαγωγή διυλισμένων προϊόντων, κάτι που ήδη κάνει η χώρα σε μικρή κλίμακα προς το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και την Αρμενία.
Δύο ημέρες πριν ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε χαρακτηρίσει την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου «παγίδα» που κληροδοτήθηκε από την κατάσταση που υπήρχε πριν το 1979 και την ισλαμική επανάσταση.
Το Ιράν αυτή τη στιγμή παράγει λίγο περισσότερο από 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και εξάγει λιγότερα από δύο εκατομμύρια εξαιτίας των κυρώσεων που του έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ιρανική παραγωγή βενζίνης φτάνει τα 60 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στις εθνικές ανάγκες της χώρας και το οποίο έχει επιτρέψει στην Τεχεράνη να σταματήσει τις εισαγωγές βενζίνης από πέρυσι.
ΠΗΓΗ:inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου