Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ορυκτός πλούτος και υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, μύθοι και πραγματικότητα



Τα τελευταία χρόνια πολλά ακούγονται για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας. Τόνοι μελανιού χύνονται και χιλιάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου καταναλίσκονται για να παρουσιαστούν απόψεις ειδικών και «ειδικών». Η «ανακήρυξη της ΑΟΖ» έχει γίνει σημαία πολλών συντηρητικών, εθνικιστικών και υπερεθνικιστικών κύκλων. Συζητήσεις επί συζητήσεων για τα «δίκαια» του έθνους, για την «κακή» γείτονα που επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία και άλλα πολλά. Επωδός, δε, των περισσοτέρων είναι ότι η χώρα μας διαθέτει τεράστιες ποσότητες διαφόρων ορυκτών και πετρωμάτων, πλέει σε μια θάλασσα πετρελαίου (στο Αιγαίο) και αν τα εκμεταλλευτούμε όλα αυτά, τότε θα γίνουμε οι νέοι εμίρηδες («τύφλα νάχει το Μνημόνιο», θα καθόμαστε και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια).
Πέρα όμως από τους «μύθους» υπάρχει και η πραγματικότητα.
Είναι γνωστό ότι στον ελληνικό χώρο υπάρχουν πολλά και ποικίλα κοιτάσματα (και εμφανίσεις) ορυκτών, μεταλλευμάτων, λατομικών και διακοσμητικών υλικών, ενώ υπάρχουν και τεράστια γεωθερμικά πεδία. Ενδεικτικά αναφέρονται χρωμίτες στην Κοζάνη, τύρφη στους Φιλίππους, ουράνιο στου γρανίτες του Παρανεστίου, γεωθερμικά πεδία σε Έβρο, Νιγρίτα, Λέσβο, Μήλο, Νίσυρο κ.α.π., υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, ενώ υπάρχουν βωξίτες, λευκόλιθοι, νικέλιο, λιγνίτης, μάρμαρα, ζεόλιθοι, καολίνες και πολλά άλλα. Σε κάποια από αυτά σήμερα γίνεται εκμετάλλευση, όπως π.χ. το σιδηρονικέλιο της ΛΑΡΚΟ (που με υπογραφές της υπηρεσιακής κυβέρνησης πάει για ξεπούλημα όσο - όσο), τους βωξίτες (που όμως η εκμετάλλευση δεν γίνεται με βιώσιμους όρους δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία).
Δεν μπορούμε εδώ όμως να μην επισημάνουμε και το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Χαλκιδική με την εξόρυξη χρυσού. Μια εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, που με τον τρόπο που προτείνεται να γίνει έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, όσο και για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής (αγροτικός τομέας, τουρισμός).
Ανεξάρτητα από απόψεις που εκπορεύονται κύρια....................ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου