Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Στο συρτάρι μένει η λύση για το λαθρεμπόριο καυσίμων



Οι προσδοκίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα είναι υψηλές, μετά και την υποχρέωση που θεσπίστηκε στον τελευταίο νόμο του μνημονίου για τοποθέτηση ιχνηθετών σε όλα τα καύσιμα. Για να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη όμως θα πρέπει να υπογραφούν συγκεκριμένες υπουργικές απόφασεις...
Οι ιχνηθέτες θεωρούνται ως η λύση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα που κοστίζει ετησίως από 400 έως 700 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία με βάση τις εκτιμήσεις φορέων που παρακολουθούν την ελληνική αγορά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο πετρελαίου και φυσικού αερίου της αμερικανικής εταιρείας Authentix Kyle Beedy από το πρώτο κιόλας έτος εφαρμογής των μοριακών ιχνηθετών, τα έσοδα στα δημόσια ταμεία μπορούν να αυξηθούν και να πληρωθεί περίπου το 40% των φόρων που σήμερα χάνεται.
Ποια είναι η Authentix
Με έδρα το Ντάλας του Τέξας, η Authentix είναι η πλέον εξειδικευμένη εταιρεία πιστοποίησης καυσίμων στον κόσμο, με πελάτες εταιρείες όπως η Shell και η Chevron αλλά και πάνω από 10 κράτη, μεταξύ των οποίων η Ινδία.
Σύμφωνα με τον κ. Beedy, η εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων ιχνηθετών στα καύσιμα σε άλλες χώρες, ήταν εκπληκτική: Όταν κάνουμε παρουσιάσεις σε κυβερνήσεις, λέμε συγκεκριμένα νούμερα που κατά τη γνώμη μας είναι συντηρητικά. Τον πρώτο χρόνο καταλήγουν στα δημόσια ταμεία περίπου το 35% των εσόδων που χάνονται από το λαθρεμπόριο ή τη νοθεία, το δεύτερο χρόνο το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%, τον στο 65% και τον τέταρτο φτάνουμε στο 75%. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, για το κράτος, τις νόμιμες εταιρείες...............ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου