Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

«Τρέχει» η πώλησης μέσω χρηματιστηρίου ποσοστού των μετόχων της Helleniq Energy- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι προβληματισμοί

 









Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η διάθεση ποσοστού έως 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας, δηλαδή..

την Paneuropean Oil and Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχουν 47,12% και 35,48% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, το πιθανότερο σενάριο είναι η περαιτέρω μετοχοποίηση της εταιρείας ενέργειας να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, πριν από την προγραμματισμένη εισαγωγή της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο που έχει δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ εδώ και μήνες.

Η διάθεση μετοχών από την Paneuropean και το Ταμείο θα γίνει αναλογικά με το ποσοστό που κατέχουν οι δύο μέτοχοι, με το τίμημα να εκτιμάται ότι θα ανέλθει κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αγγίζει τώρα τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η συγκυρία για την αύξηση των μετοχών της εταιρείας που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά θεωρείται θετική, δεδομένου ότι η μετοχή της Helleniq Energy έχει σημειώσει αύξηση περίπου 20% τον τελευταίο χρόνο. Την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου, έκλεισε στα 8,16 ευρώ ενώ πριν από ακριβώς ένα έτος η αξία της ανερχόταν σε 6,88 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να κάνει τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο και προβλέπει ότι οι συναλλαγές του Ταμείου μέσω της κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνονται εντός 48 ωρών μετά από τη συμφωνία ως προς το ύψος του τιμήματος.


Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι προβληματισμοί

Παράλληλα, ΤΑΙΠΕΔ και Helleniq Energy εξετάζουν τις επιλογές του σε ό,τι αφορά και το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ένα από τα σενάρια για την αξιοποίηση της εταιρείας αφορά στην εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, με τη διάθεση ποσοστού και από τους δύο μετόχους.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Helleniq Energy το 35%. Στην περίπτωση που προκριθεί η επιλογή της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο η τελευταία αναμένεται να διαθέσει προς πώληση σε επενδυτές το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού της με το ΤΑΙΠΕΔ να διαθέτει γύρω στο 10%.

Οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, δίχως το ενδεχόμενο της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο να είναι το μοναδικό που εξετάζεται. Και αυτό διότι όπως τονίζουν πηγές της αγοράς οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΠΑ Εμπορίας την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, πιθανότατα να αποτελέσουν πεδίο προβληματισμού για δυνητικούς επενδυτές.


Από το energymag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου