Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Energean: Ξεπερνούν τα 150 bcm τα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου – Σε πλήρη ανάπτυξη των κοιτασμάτων σε όλη τη Μεσόγειο




H Energean (LSE: ENOG, TASE:אנאג) είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με έδρα στο Λονδίνο, που εστιάζει στην βιώσιμη ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Μεσογείου με επίκεντρο το φυσικό αέριο.

Η εταιρεία έχει δεσμευθεί για..

μηδενικές συνολικές εκπομπές ρύπων ως το 2050 και επιδιώκει να υλοποιεί τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της καθημερινής της λειτουργίας και μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Επίσης, είναι η εταιρεία που έχει δρομολογήσει την πρώτη επένδυση στην σύλληψη και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture & Storage) στην Μεσόγειο, στον Πρίνο της Καβάλας.

Με ένα άριστο ιστορικό στην Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στην παραγωγή ανάπτυξη και έρευνα υδρογονανθράκων και με κορυφαίες διακρίσεις στον τομέα των ESG, η Energean διαθέτει πάνω από 1,16 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα , εκ των οποίων το 84% είναι σε αέριο. Ειδικότερα, τα αποθέματα σε φυσικό αέριο αυξήθηκαν το 2022 κατά 20%, υπερβαίνοντας τα 150 δισεκ. κυβικά μέτρα.

 Η παραγωγή του Ομίλου ξεπέρασε τις 100.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (82% σε αέριο) στο πρώτο τετράμηνο του έτους και προέρχεται από τo Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας τις 41.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως το 2022. Στόχος είναι να σπάσει και το φράγμα των 200.000 σε μεσοπρόθεσμη βάση.


Energean Power, το 1ο FPSO στην ιστορία της Ανατ. Μεσογείου

Το μεγαλύτερο project της Energean που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτό της ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Βόρειο Καρίς στο Ισραήλ. Τα δύο κοιτάσματα διαθέτουν περίπου 70 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. H παραγωγή από το κοίτασμα Καρίς ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022, ενώ εντός του 2023 αναμένεται και η έναρξη παραγωγής από το Βόρειο Καρίς. H ανάπτυξή τους πραγματοποιείται με μια πολύ σημαντική υποδομή, το Energean Power, το οποίο είναι το μοναδικό FPSO (Floating Production Storage & Offloading) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη άλλα τρία σημαντικά προγράμματα ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο (κοιτάσματα NEA/NI, από τα οποία η παραγωγή ξεκίνησε τον Μάρτιο 2023), την Ιταλία (κοίτασμα Cassiopea)  και την Ελλάδα (κοίτασμα Έψιλον στον κόλπο της Καβάλας).

Πρόκειται για συνολικές επενδύσεις της τάξης των 3 δισεκ. δολαρίων που θα παράξουν σε βάθος χρόνου άνω των 800 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, πάνω από το 75% των οποίων θα είναι σε φυσικό αέριο.


Περιoχή Ολύμπου (Katlan), η νέα ανάπτυξη

Επίσης, η Energean έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου, στο Block 12 στην θάλασσα του Ισραήλ. Τα κοιτάσματα του Block 12 ονομάστηκαν πρόσφατα επισήμως από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε «Katlan», που είναι στα εβραϊκά η ονομασία για την φάλαινα Όρκα. Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει το Σχέδιο Ανάπτυξης (Field Development Plan) προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους και να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση εντός του έτους.

Στο Katlan, η Energean ανακάλυψε το 2022 κοιτάσματα με βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 31 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποίησε, πέτυχε απομείωση ρίσκου για άλλα 38 δισεκ. κυβικά μέτρα.

Με δεδομένο δε ότι το φυσικό αέριο από αυτά τα κοιτάσματα δεν υπόκειται σε εξαγωγικούς περιορισμούς, οι ποσότητες που δεν χρειάζονται για την ισραηλινή αγορά, θα στοχεύσουν στην κάλυψη ζήτησης από την Αίγυπτο (συμπεριλαμβανομένων και διεθνών αγορών μέσα από τις υποδομές LNG της χώρας) και της Ιορδανίας, με την χρήση υφιστάμενων υποδομών, ή και της Κύπρου, εφόσον αναπτυχθεί υποδομή με νέο αγωγό από τρίτα μέρη.


Η Energean στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η Energean διαχειρίζεται τα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον, στον κόλπο της Καβάλας, τα οποία δίνουν την μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα.  Συνολικά από τα κοιτάσματα του Πρίνου έχουν παραχθεί περίπου 130 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου από το 1981 και μετά, ενώ ώθηση στην παραγωγή αναμένεται να δοθεί με την έναρξη παραγωγής στο κοίτασμα Έψιλον από την θαλάσσια εξέδρα Lamda εντός του 2024. 

Το πρόγραμμα  αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του Πρίνου, που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη σταδιακή απεξάρτησή του από τις διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου και την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, περιλαμβάνει και το project σύλληψης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS – Carbon Capture & Storage). Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του είδους στην Μεσόγειο.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Energean πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία τρισδιάστατη σεισμική έρευνα στο θαλάσσιο Block 2, στο βορειοδυτικό Ιόνιο, στο οποίο είναι Operator με ποσοστό 75%, με το υπόλοιπο 25% να ανήκει στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. 

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2022, η Energean  κατέθεσε προς δημόσια διαβούλευση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης σε περιοχή του Δήμου Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων,  στο πλαίσιο της οποίας το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και των τοπικών αρχών εξέφρασε θετική γνώμη. Πλέον, αναμένει την τελική περιβαλλοντική άδεια, όπως και για τo project της ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας.

Το άρθρο περιλαμβάνεται στον τόμο GREEK ENERGY 2023 που εξέδωσε για δωδέκατη συνεχή χρονιά το energypress.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου