Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Νέο ακριβό «δώρο» στα διυλιστήρια

 





Τα πρώτα δείγματα των οικονομικών μεγεθών των διυλιστηρίων για το πρώτο εξάμηνο 2023 δείχνουν επίσης υψηλά επίπεδα «απρόσμενων» υπερκερδών, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει ούτε να μειωθούν, ούτε να επεκτείνει..

την έκτακτη εισφορά για άλλη μία χρονιά.

Την ώρα που η Ελλάδα έχει την τρίτη πιο ακριβή λιανική τιμή βενζίνης στην Ευρώπη και την πέμπτη πιο ακριβή τιμή πετρελαίου κίνησης, καταγράφεται ακόμη ένα δώρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς τις δύο εταιρείες διύλισης HelleniQ Energy (πρ. ΕΛΠΕ) και Motor Oil για την Προσωρινή Εισφορά Αλληλεγγύης.

Η Προσωρινή Εισφορά Αλληλεγγύης συμφωνήθηκε θεσμικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με συγκεκριμένη μεθοδολογία υπολογισμού και ελάχιστα όρια 33% ή με ισοδύναμα ποσά (άλλες χώρες επέλεξαν υψηλότερη έκτακτη εισφορά ώς 90% των «ουρανοκατέβατων» κερδών), με τη λογική ότι μια ενεργειακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Γηραιά Ηπειρο και έχει «ουρανοκατέβατα» κέρδη πρέπει με κάποιο τρόπο να δείξει την αλληλεγγύη της, «να βάλει πλάτη» στην κακή συγκυρία και να στηρίξει τους ανθρώπους που με το υστέρημά τους εξαναγκάστηκαν (και συνεχίζουν) να συμβάλουν σε αυτά τα θηριώδη κέρδη.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που δηλώνουν οι δύο εταιρείες διύλισης για το 2022, οι HelleniQ Energy και Motor Oil θα έπρεπε να πληρώσουν συνολικά περίπου 870 εκατ. ευρώ, όμως και οι δύο εταιρείες στην ενημέρωση για τους μετόχους δηλώνουν μικρότερα ποσά, 358,225 εκατ. ευρώ η Motor Oil, αντί των 436,9 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από τη μεθοδολογία της Ε.Ε., και 303,9 εκατ. ευρώ η Helleniq Energy, αντί των 429,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, προφανώς αξιοποιώντας η τελευταία δημιουργικά τις ενδιαφέρουσες διατάξεις για απόσχιση κλάδων του ν.5007/2022 και όχι μόνο...

Η κυβέρνηση όχι μόνο έδειξε να ανέχεται τέτοιες «διαφορές», αλλά είχε ήδη ψηφίσει και τη δυνατότητα αυτή η έκτακτη εισφορά να... αφαιρείται από τα φορολογητέα κέρδη, αποκλίνοντας σημαντικά απ' όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας στην Ε.Ε., με το άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1854 του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας (L 261), με αποτέλεσμα η εισφορά να είναι τελικά σημαντικά μικρότερη από το 33% των «απρόσμενων» υπερκερδών όπως προκύπτουν από την ευρωπαϊκή μεθοδολογία.

Υπάρχει όμως και ένα τελευταίο δώρο, αφού σε απάντησή τους σε επίκαιρη ερώτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δηλώνουν ότι το ύψος του εσόδου της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης που βεβαιώθηκε μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αντίστοιχων δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2022 (στις 24.7.2023 μετά από παράταση) ανήλθε στο ποσό των 629.891,428 ευρώ το οποίο καταβάλλεται σε οχτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερες απορίες για τη νέα «έκπτωση» των 32,25 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους υπολογισμούς των δύο εταιρειών διύλισης στους δημοσιευμένους ισολογισμούς για το 2022.

Σημειώνεται ότι οι δύο όμιλοι διύλισης δήλωσαν για το 2022 κέρδη προ φόρων σχεδόν 3 δισ. ευρώ (1,421 δισ. τα ΕΛ.ΠΕ. και 1,557 η Motor Oil) και τα πρώτα δείγματα των οικονομικών μεγεθών για το πρώτο εξάμηνο 2023 δείχνουν επίσης υψηλά επίπεδα «απρόσμενων» υπερκερδών, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει ούτε να μειωθούν, ούτε να επεκτείνει την έκτακτη εισφορά για άλλη μία χρονιά.


Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου