Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Νορβηγία: 25 Εταιρείες Συμμετείχαν στον Τελευταίο Γύρο για Άδειες Ερευνών Υδρογονανθράκων

 


 


Ο τελευταίος γύρος αδειών ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας προσέλκυσε προσφορές από 25 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Shell, ConocoPhillips, Aker BP και Equinor, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της σκανδιναβικής χώρας την Τρίτη

Η ετήσια έκδοση ανάθεσης της Νορβηγίας σχετικά με νέες υπεράκτιες εκτάσεις για την..

πραγματοποίηση γεωτρήσεων έχει κεντρική σημασία στη στρατηγική της χώρας για επέκταση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου τις επόμενες δεκαετίες, μια πολιτική στην οποία αντιτίθενται σθεναρά διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Χωρίς έρευνες και νέες ανακαλύψεις, δεν θα μπορέσουμε ούτε να διατηρήσουμε την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου με την πάροδο του χρόνου, ούτε να αναπτύξουμε περαιτέρω τον τομέα του πετρελαίου και όλες τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία», δήλωσε ο Terje Aasland, υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας.

Τον Μάιο, το υπουργείο Ενέργειας διέθεσε 92 νέα θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγική Θάλασσα και στη Θάλασσα Μπάρεντς, στους λεγόμενους γύρους έρευνας προκαθορισμένων περιοχών (APA).

Τα τελευταία χρόνια, η Νορβηγία χρησιμοποίησε γύρους APA για να επεκτείνει σημαντικά την εξερεύνηση στη νορβηγική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, ειδικά στην Αρκτική Θάλασσα Μπάρεντς, παρά τις διαμαρτυρίες για τον αντίκτυπο που έχει η καύση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο παγκόσμιο κλίμα.

Η τελευταία προσφορά πρόσθεσε 78 νέα μπλοκ στο δυτικό τμήμα της Θάλασσας Μπάρεντς και 14 μπλοκ στο βορειοδυτικό τμήμα της Νορβηγικής Θάλασσας στην ήδη υπάρχουσα περιοχή APA.

Η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου, σε ξεχωριστή δήλωσή της, αναφέρει ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα υπέβαλαν προσφορές, με αυξημένο ενδιαφέρον για τη Θάλασσα του Μπάρεντς. Δεν ανέφερε για πόσα μπλοκ είχαν υποβάλει προσφορές οι εταιρείες.

Η Νορβηγία χορήγησε τον Ιανουάριο 47 νέες άδειες σε συνολικά 25 εταιρείες, ολοκληρώνοντας τον γύρο αδειοδότησης του 2022. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για μπλοκ που προσφέρθηκαν στους προηγούμενους γύρους APA αλλά δεν έχουν απονεμηθεί, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Θάλασσας. Η Vaar Energi, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Eni, ήταν επίσης μεταξύ των συμμετεχουσών εταιρειών στον γύρο, όπως και οι DNO, OMV, Okea και Wintershall Dea.

Το νορβηγικό υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας δήλωσε ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει τους νικητές του νέου γύρου αναθέσεων στις αρχές του 2024.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου