Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Ο ΟΗΕ θα αρχίσει να αντλεί πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο σε αποσύνθεση από την Υεμένη

 




Ένα έργο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την αποτροπή μιας καταστροφικής έκρηξης και πετρελαιοκηλίδας στα ανοικτά της Υεμένης θα ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα, με 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου να αντλούνται από ένα..

δεξαμενόπλοιο σε αποσύνθεση που βρίσκεται στα ανοικτά της χώρας της Μέσης Ανατολής εδώ και χρόνια.

Το σκάφος αντικατάστασης Nautica αναχώρησε από το Τζιμπουτί αυτό το Σαββατοκύριακο καθ' οδόν προς την τοποθεσία στα ανοιχτά της Υεμένης, όπου το ερειπωμένο δεξαμενόπλοιο, το Safer, ήταν αγκυροβολημένο εδώ και χρόνια και κινδύνευε να εκραγεί ή να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο ΟΗΕ το Σάββατο .

Το δεξαμενόπλοιο έφτασε στη Χοντέιντα την Κυριακή, προετοιμάζοντας την εκφόρτωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου από το ερειπωμένο πλοίο Safer, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Άχμεντ Μπιν Μουμπάρακ .

Όλες οι τεχνικές προετοιμασίες και οι συμφωνίες έχουν οριστικοποιηθεί και το πετρέλαιο στο Safer θα αντληθεί σε μια μεταφορά από πλοίο σε πλοίο που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, ανέφερε ο ΟΗΕ.  

Ο ΟΗΕ  προειδοποιεί εδώ και χρόνια  ότι το δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης θα μπορούσε να εκραγεί ή να βυθιστεί, προειδοποιώντας ότι περιμένει να συμβεί περιβαλλοντική καταστροφή και πιθανή διακοπή των δρομολογίων μεταφοράς πετρελαίου γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα.    

Το πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού Nautica (VLCC) απέπλευσε τον Απρίλιο από το Zhoushan της Κίνας, ως μέρος της συντονισμένης επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών για την απομάκρυνση του πετρελαίου από το υπερδεξαμενόπλοιο FSO Safer.

Το δεξαμενόπλοιο διάσωσης ασφαλίστηκε τον Μάρτιο από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP) και ξεκίνησε συγχρηματοδότηση για να εξασφαλίσει δωρητές για την επιχείρηση διάσωσης.

Μιλώντας από το Nautica, ο μόνιμος και ανθρωπιστικός συντονιστής του ΟΗΕ για την Υεμένη, Ντέιβιντ Γκρέσλι, δήλωσε το Σάββατο: «Η μεταφορά του πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά όχι το τέλος της επιχείρησης. Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η εγκατάσταση μιας σημαδούρας CALM στην οποία θα αγκυροβοληθεί με ασφάλεια το σκάφος αντικατάστασης.»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Gressly είπε , «Η ολοκλήρωση της μεταφοράς του πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα είναι μια στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να αναστενάσει ανακούφιση», προσθέτοντας ότι «η χειρότερη περίπτωση ανθρωπιστικής, θα έχει αποτραπεί η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή από μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα». 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου