Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Ριάντ, Τόκιο θα συνεργαστούν για την ενεργειακή ασφάλεια, το υδρογόνο και την αμμωνία

 




Η Σαουδική Αραβία δήλωσε την Κυριακή ότι παραμένει προσηλωμένη στην εξασφάλιση των προμηθειών πετρελαίου για την Ιαπωνία και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Τόκιο για καθαρό υδρογόνο, αμμωνία και καύσιμα ανακυκλωμένου άνθρακα.

Το βασίλειο θα συνεχίσει να προμηθεύει...

αργό πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας για τα κυβερνητικά αποθέματα πετρελαίου της Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία, μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Ενέργειας επικαλούμενη τον υπουργό Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

«Συνεχίζουμε να εγγυόμαστε την προμήθεια πετρελαίου στην Ιαπωνία και διατηρούμε τη θέση μας ως ο πιο αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ. «Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Ιαπωνίας που καλύπτει το 40% των συνολικών αναγκών της».

Τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας ήρθαν μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας της Σαουδικής Αραβίας, όπου έφτασε την Κυριακή στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή. Ο Kishida θα επισκεφθεί επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Η Ιαπωνία και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) ανακοίνωσαν επίσης την επανέναρξη των συνομιλιών για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε την Κυριακή από το συμβούλιο, μια ένωση έξι χωρών στην περιοχή του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ. , Κουβέιτ, Ομάν και Μπαχρέιν.

Ο Kishida και ο γενικός γραμματέας του GCC υπέγραψαν κοινή δήλωση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η οποία θα σηματοδοτήσει την τρίτη τέτοια προσπάθεια της Ιαπωνίας και του GCC να συνάψουν εμπορική συμφωνία, με διαπραγματεύσεις που είχαν προηγουμένως πραγματοποιηθεί το 2006 και το 2007.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι υπέγραψε συμφωνίες με την ιαπωνική βιομηχανία και το υπουργείο Εμπορίου για την ανάπτυξη καθαρού υδρογόνου, την παραγωγή αμμωνίας και των παραγώγων της και ανακυκλωμένων καυσίμων άνθρακα.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν 26 συμφωνίες συνεργασίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δήλωσε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih στην κρατική τηλεόραση Al Ekhbariya.

Σύμφωνα με το Nikkei της Ιαπωνίας το Σάββατο, η Kishida και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πρόκειται να συμφωνήσουν για συνεργασία σε πόρους σπάνιων γαιών και να διερευνήσουν από κοινού αναπτυξιακά έργα σε άλλες χώρες.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας είπε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι ο Kishida σχεδιάζει να συζητήσει τις ενεργειακές αγορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ενώ στοχεύει επίσης να προσφέρει ιαπωνικές τεχνολογίες για καθαρή μηδενική μετάβαση.

 (Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου