Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Η διαρροή αερίου αναγκάζει την Equinor να κλείσει τον κύριο τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG





 Σε ένα ακόμη πλήγμα στη μοναδική εγκατάσταση εξαγωγής LNG στον κορυφαίο παραγωγό φυσικού αερίου της Ευρώπης, τη Νορβηγία, η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία Equinor έκλεισε την Τετάρτη το εργοστάσιο LNG του Hammerfest λόγω διαρροής αερίου.

Το εργοστάσιο του Hammerfest εκκενώθηκε και δεν..

έχουν αναφερθεί τραυματισμοί προσωπικού, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Equinor , επιβεβαιώνοντας την αναφορά της αστυνομίας για το περιστατικό νωρίτερα την ίδια μέρα.

«Η διαρροή έχει εντοπιστεί και οι εργασίες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί η έκταση της», δήλωσε η τοπική αστυνομία νωρίς την Τετάρτη.

Στο συμβάν ανταποκρίθηκε και η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία, πρόσθεσε η αστυνομία.

Δεν ήταν αμέσως σαφές πότε το εργοστάσιο θα μπορούσε να ξαναρχίσει τη λειτουργία του.

Το Hammerfest, το οποίο σε πλήρη δυναμικότητα αντιπροσωπεύει το 5% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας, μαστίζεται από περιστατικά και λειτουργικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια.

Το Hammerfest LNG, το οποίο λαμβάνει αέριο από το κοίτασμα Snøhvit που εκμεταλλεύεται η Equinor, ήταν εκτός σύνδεσης για ενάμιση χρόνο μετά από πυρκαγιά στην εγκατάσταση τον Σεπτέμβριο του 2020. Το εργοστάσιο, η μοναδική μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση εξαγωγής LNG της Ευρώπης, ξεκίνησε ξανά τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022 .

Το εργοστάσιο τέθηκε ξανά εκτός λειτουργίας στις αρχές Μαΐου 2023, λόγω βλάβης του συμπιεστή, και ήταν εκτός λειτουργίας μέχρι τις 19 Μαΐου. Επίσης, έκλεισε λόγω προηγούμενης διαρροής τον Μάρτιο.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Equinor υπέβαλε στον Υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας ένα σχέδιο ανάπτυξης και λειτουργίας (ΠΟΠ) της Snøhvit Future για λογαριασμό της εταιρικής σχέσης Snøhvit. Οι εταίροι της Snøhvit θα επενδύσουν 13,2 δισεκατομμύρια NOK (1,17 δισεκατομμύρια δολάρια) στην αναβάθμιση του εργοστασίου LNG του Hammerfest, HLNG, στο Melkøya.

Η Snøhvit Future αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Νορβηγίας ως αξιόπιστου και μακροπρόθεσμου προμηθευτή LNG στην Ευρώπη. Το έργο θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες λειτουργίες και εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Melkøya μέχρι το 2050, λέει ο Equinor.

Η νορβηγική Equinor είναι πλέον ο μοναδικός μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού η ρωσική Gazprom διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού της στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου