Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Προσφορές που αρπάζουν τα πρωτοσέλιδα καλύπτουν τη μεγάλη πτώση στις συγχωνεύσεις και εξαγορές σχιστόλιθου

 



Οι αγορές ενέργειας ήταν άτονες το τρέχον έτος και φαίνεται ότι η αδιαθεσία και η πτώση έχουν εξαπλωθεί στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Τα στελέχη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν γίνει ολοένα και πιο..

διστακτικά να τραβήξουν το έναυσμα για νέες συμφωνίες, με τις συγχωνεύσεις στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ να μειώνονται τόσο σε όγκο όσο και σε αξία συναλλαγών. 

Ενώ πρόσφατα υπήρξαν μερικές μεγάλες προσφορές που κερδίζουν τους τίτλους, σε τριμηνιαία βάση τα στατιστικά λένε μια διαφορετική ιστορία. 

Σύμφωνα με την  έκθεση της GlobalData για  τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) Lower 48 Uncomventional Oil and Gas (Major Shale Plays), 2021-2026, ο  όγκος συναλλαγών που σχετίζονται με τον σχιστόλιθο μειώθηκε κατά 60% σε ετήσια βάση με μόλις 21 συμφωνίες να ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια το τρίμηνο ενώ η συνολική αξία συναλλαγής μειώθηκε 38%Ε/Ε στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περισσότερες από αυτές τις συμφωνίες έγιναν στον σχιστόλιθο Eagle Ford του Νότιου Τέξας, όπου μπορούν να αγοραστούν περιουσιακά στοιχεία μόνο για την αξία της υπάρχουσας παραγωγής. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό, δεδομένου ότι οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας ανέμεναν γενικά έναν κατακλυσμό από συγχωνεύσεις και εξαγορές με τον κλάδο να απολαμβάνει μερικά από τα υψηλότερα κέρδη του εδώ και χρόνια. Οι μεγαλύτερες συμφωνίες κατά τη διάρκεια του τριμήνου ήταν η  εξαγορά  της εταιρείας Eagle Ford  Ranger Oil  από την καναδική  Baytex Energy  (NYSE:BTE) για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς και η  πώληση περιουσιακών στοιχείων της  Chesapeake Energy (NASDAQ:CHK)  στην  WildFire Energy  για 1,42 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς και χωριστή συμφωνία πώλησης 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη βρετανική INEOS.

" Η κατάρρευση του αριθμού των συμφωνιών είναι πραγματικά αξιοσημείωτη, με το χαμηλό πλήθος πιθανότατα το νέο φυσιολογικό στις M&A σχιστόλιθου. Βλέπουμε πολύ λιγότερες ευκαιρίες για συμφωνίες στην τρέχουσα αγορά που είναι πολύ πιο ενοποιημένη και έχει πολύ λιγότερους υπανάπτυκτες πόρους", δήλωσε ο Dittmar. 

«Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές σχιστόλιθου μπορεί να βρίσκονται στα τελευταία της στάδια », δήλωσε ο Andrew Dittmar, διευθυντής της Enverus, κατηγορώντας τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων για την απότομη επιβράδυνση.

Ωστόσο, η Enervus λέει ότι η συνολική αξία των μελλοντικών συμφωνιών είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά στο Permian, σημειώνοντας ότι οι τοποθεσίες κορυφαίας βαθμίδας εκεί έχουν πουληθεί για 2 εκατομμύρια δολάρια και έως και 3 εκατομμύρια δολάρια που σημαίνει ότι μόνο εταιρείες με μεγάλες τσέπες θα μπορούν να αγοράσουν λεκάνη.















Πηγή: GlobalData Oil & Gas Intelligence Center


Αλλαγή Οδηγού

Οι δύο τελευταίες ενεργειακές κρίσεις που απείλησαν με χρεοκοπία εκατοντάδες ενεργειακές εταιρείες έχουν ξαναγράψει τον εγχειρίδιο O&G M&A. Προηγουμένως, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πραγματοποίησαν πολυάριθμες επιθετικές τακτικές ή κυκλικές εξαγορές στον απόηχο της πτώσης των τιμών, αφού πολλά ταλαιπωρημένα περιουσιακά στοιχεία έγιναν διαθέσιμα φθηνά. Ωστόσο, η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου το 2020 που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος οδήγησε τις ενεργειακές εταιρείες να υιοθετήσουν μια πιο συγκρατημένη, στρατηγική και περιβαλλοντική προσέγγιση για τη μείωση των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Περαιτέρω, οι αμερικανικές εταιρείες γεωτρήσεων σχιστολιθικού έχουν εγκαταλείψει τις ημέρες γεώτρησής τους και τηρούν ως επί το πλείστον τη δέσμευσή τους να μειώσουν το κόστος, να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους σε μερίσματα και εξαγορές μετοχών και επίσης να πληρώσουν το χρέος.


Μια παρόμοια αφήγηση διαδραματίζεται στο Canada's Oil Patch.

Μετά από χρόνια στο σκυλόσπιτο, το διάσημο Oil Patch του Καναδά απολαμβάνει μια έκρηξη σπάνιου πετρελαίου με τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ το τρέχον έτος εάν οι τιμές παραμείνουν υψηλές.

Τυπικά, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πετρελαϊκών εκρήξεων μετά από μια ύφεση, η OilPatch του Καναδά πέρασε από ένα προβλέψιμο μοτίβο νέων νεοφυών επιχειρήσεων που δημιούργησαν καταστήματα. ραγδαία αύξηση των τιμών της γης και εταιρείες που αυξάνουν την παραγωγή. Όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου άνθησης παρά την αναζωπύρωση της ζήτησης πετρελαίου και τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά πολλών ετών.

" Δεν έχω ξαναδεί τέτοιου είδους ανταπόκριση στις αυξήσεις της ζήτησης – ποτέ »,  είπε στην Canadian Broadcasting Corporation (CBC) ο διευθύνων σύμβουλος της Tamarack Valley Energy  (OTCPK: TNEYF) Brian Schmidt.

Μια  πρόσφατη έκθεση  της BMO Capital Markets αναφέρει ότι ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής απολαμβάνει την ισχυρότερη οικονομική του θέση εδώ και χρόνια, αλλά τα πλεονάζοντα μετρητά θα διανεμηθούν σε μεγάλο βαθμό στους μετόχους αντί να πηγαίνουν στη γεώτρηση νέων γεωτρήσεων και να πραγματοποιούν εξαγορές.

Παρόλα αυτά, είναι μάλλον θέμα χρόνου να επιστρέψουν στελέχη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο τραπέζι των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας  Energy Intelligence Group  έχει προβλέψει ότι όχι μόνο θα αυξηθεί η ζήτηση πετρελαίου το 2023 αλλά θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με τον αναλυτή, η παγκόσμια  ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί  στα 101,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τρέχον έτος και θα συνεχίσει να αυξάνεται φτάνοντας τα 106 mb/d έως το 2030. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,5 mb/d το 2023, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει 650.000 b/d αφότου η χώρα εγκατέλειψε την αυστηρή πολιτική της για μηδενικό Covid. Πράγματι, ο μέσος όρος του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό των 100,6 mb/d που είχε οριστεί το 2019. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές προσφέρουν στην Bg Oil τον ευκολότερο δρόμο για την αύξηση της παραγωγής όταν και εάν αυξηθεί η ζήτηση πετρελαίου.

Αν και αυτά είναι σπουδαία νέα για τους ταύρους του πετρελαίου, η Energy Intelligence λέει ότι η μελλοντική αύξηση της ζήτησης θα καθοδηγείται κυρίως από τα πετροχημικά και όχι από τα καύσιμα μεταφορών, και έχει επίσης πει ότι η βασική της περίπτωση είναι ένα οροπέδιο παρά μια πτώση. 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου