Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Το μέλλον της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Κολομβίας Ecopetrol είναι σε κίνδυνο

 




Παρά τη μακρά ιστορία ως η καλύτερα διαχειριζόμενη εθνική εταιρεία πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής, η Ecopetrol της Κολομβίας κατακλύζεται από αβεβαιότητα. Για πάνω από μια δεκαετία, η εταιρεία ολοκληρωμένης ενέργειας αγωνίζεται να επεκτείνει σημαντικά τα λιγοστά αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της. Τώρα η Ecopetrol αντιμετωπίζει πολλούς σοβαρούς αντίθετους ανέμους που..

θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση αυτών των πενιχρών αποθεμάτων και την πιο ήπια παραγωγή πετρελαίου. Από τα πιο σοβαρά είναι το σχέδιο του πρώτου αριστερού προέδρου της Κολομβίας  Gustavo Petro να απαγορεύσει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων. Η εκλογική του νίκη και ο διορισμός ενός πολιτικού συμμάχου ως Διευθύνοντος Συμβούλου της Ecopetrol οδήγησαν τη μετοχή της εταιρείας σε αδιέξοδο. Ενώ το διεθνές σημείο αναφοράς Brent μειώθηκε κατά 27% τον περασμένο χρόνο, η αγοραία αξία της Ecopetrol έχει υποχωρήσει κατά ένα επιβλητικό 40% με χειρότερες επιδόσεις από την Petrobras, την κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή εταιρεία της Βραζιλίας, η οποία αντιμετωπίζει παρόμοια αντίξοα βλέποντας την πτώση της κατά 19%.

Η Ecopetrol, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για την κυβέρνηση της Κολομβίας, αντιμετωπίζει δυσοίωνες προοπτικές. Για πάνω από μια δεκαετία, η ελεγχόμενη από το κράτος ενεργειακή εταιρεία πάλευε να ενισχύσει τα αποδεδειγμένα ή 1P αποθέματά της,  τα οποία στο τέλος του 2022  ήταν λίγο πάνω από δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ενώ τα αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα ή τα αποθέματα 2P ανήλθαν συνολικά σε 2,5 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η αναλογία αντικατάστασης αποθεμάτων της Ecopetrol, η οποία είναι ουσιαστικά ο όγκος παραγωγής που αντικαταστάθηκε από ανακαλύψεις, επεκτάσεις και εφαρμογή ενισχυμένης ανάκαμψης, μειώθηκε στο 104% για το 2022, που ήταν σχεδόν το μισό του 2021 και το χαμηλότερο από το 2016. Αυτά τα αποθέματα είναι εξαιρετικά χαμηλά για διεθνής ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία. Συγκριτικά, οι περισσότερες άλλες εθνικές εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στη Λατινική Αμερική όπως η Petrobras, με  αποδεδειγμένα αποθέματα  8,9 δισεκατομμύρια βαρέλια, διαθέτουν σημαντικά μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Τα ασήμαντα αποθέματα της Ecopetrol μπορούν να κατηγορηθούν για την έλλειψη επιτυχίας στην εξερεύνηση στην Κολομβία, όπου βρίσκεται ο πυρήνας των ανοδικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η οποία δεν είχε  ανακαλύψεις πετρελαίου παγκόσμιας κλάσης  από τη δεκαετία του 1990. Ένας συνδυασμός γεωλογίας, μακροχρόνιας εμφύλιας σύγκρουσης και επιχειρησιακών αντίθετων ανέμων έχουν όλα επιβαρύνει πολύ την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Κολομβία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η έλλειψη αποθεμάτων πετρελαίου επηρεάζει έντονα το μέλλον της Ecopetrol, ειδικά τώρα που ο Πρόεδρος της Κολομβίας Petro, πρώην αριστερός αντάρτης, σκοπεύει να τερματίσει την ανάθεση νέων συμβάσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα των Άνδεων.

Ο διορισμός από τον Πρόεδρο Petro, στις 11 Απριλίου 2023,  του στενού συμμάχου  David Roa ως Διευθύνοντος Συμβούλου της Ecopetrol, σε αντικατάσταση του Felipe Bayon, αναστάτωσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα σχόλια του Roa  αργότερα εκείνο τον μήνα , όπου είπε ότι η Ecopetrol δεν θα πιέσει την κυβέρνηση της Κολομβίας για νέα συμβόλαια εξερεύνησης και ότι το σχέδιο της Petro να τερματίσει τις συμβάσεις για έρευνα υδρογονανθράκων ήταν υπεύθυνο, ανησύχησαν τους επενδυτές. Αυτά τα σχόλια είδαν τη μετοχή της Ecopetrol να πέφτει σε ελεύθερη πτώση με την εταιρεία να χάνει έως και 8% πριν ανακάμψει ελαφρά. Όταν ληφθούν υπόψη τα πενιχρά αποθέματα υδρογονανθράκων της Ecopetrol, είναι εύκολο να γίνει κατανοητό η σημαντική ανησυχία των σχολίων της Roa από τους επενδυτές, ιδιαίτερα όταν τα τρέχοντα αποθέματα 2P πιθανότατα θα διαρκέσουν λιγότερο από μια δεκαετία με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής. 

Ο συνεχιζόμενος αγώνας της Ecopetrol για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μεγάλωσε περαιτέρω τον συναγερμό. Τα τελευταία επιχειρησιακά δεδομένα της Ecopetrol δείχνουν ότι η ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στους όγκους παραγωγής πριν από την πανδημία. Για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία άντλησε κατά μέσο όρο 719.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, το οποίο, ενώ ήταν σχεδόν 4% μεγαλύτερο σε ετήσια βάση, ήταν ακόμα σημαντικά χαμηλότερο από τα βαρέλια την ημέρα που παρήχθησαν για εκείνη την περίοδο κατά τη διάρκεια του 2019. Ετήσιο Η παραγωγή ισοδύναμου πετρελαίου το 2022 ήταν 709.500 βαρέλια ημερησίως, ενώ 4,5% υψηλότερη από πέρυσι ήταν 2% χαμηλότερη από τα 724.800 βαρέλια που αντλήθηκαν καθημερινά για το 2019, το τελευταίο έτος πλήρους παραγωγής πριν από την πανδημία COVID-19 του 2020. 

Περαιτέρω ανησυχία για τους επενδυτές, ήταν  το πρώτο τρίμηνο του 2023 τα καθαρά έσοδα της Ecopetrol  που μειώθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση στα 5.660 δισεκατομμύρια δολάρια Κολομβίας ή περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αφού σημείωσε τον συναγερμό που προκάλεσε στους επενδυτές τα προηγούμενα σχόλιά του και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2023 της Ecopetrol, ο Roa στην  κλήση κερδών του πρώτου τριμήνου 2023 της Ecopetrol  (ήχος στα αγγλικά) εξέδωσε μια δήλωση δηλώνοντας ότι ελπίζει ότι θα διατεθούν περισσότερα συμβόλαια εξερεύνησης και δημοπρασίες πετρελαίου από τη διοίκηση Petro . Αυτό ,  μαζί με τις πρόσφατες χερσαίες και υπεράκτιες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Κολομβία, ελάχιστα έκανε για να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών, καθώς η μετοχή της Ecopetrol εξακολουθεί να μαραζώνει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2015.

Εάν ο Petro προχωρήσει στο σχέδιό του να τερματίσει την έκδοση νέων συμβάσεων για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κολομβία, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά θα απειλήσει την ύπαρξη της Ecopetrol, η οποία θα επηρεάσει έντονα τα κρατικά έσοδα. Με την κυβέρνηση της Κολομβίας  να κατέχει το 88% της Ecopetrol , σε συνδυασμό με την καταβολή αυξημένων φορολογικών εσόδων μετά  τις αυξήσεις φόρων βιομηχανίας της Petro τον Νοέμβριο του 2022, η ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας αποτελεί σημαντική πηγή δημοσιονομικών εσόδων. Κατά τη διάρκεια του 2022, η Ecopetrol παρέδωσε μερίσματα στην εθνική κυβέρνηση, τα οποία ανήλθαν σε περίπου το 2% των συνολικών δημοσιονομικών εσόδων. Μετά τις φορολογικές αυξήσεις της Petro, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της Ecopetrol εκτινάχθηκε από το 34% στο 44,5% και ο φόρος εισοδήματος του πρώτου τριμήνου του 2023 της εταιρείας αυξήθηκε κατά εκπληκτικό 44% σε ετήσια βάση στα 5.593 δισεκατομμύρια πέσο ή περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η απαγόρευση της Petro  για υδραυλικές ρωγμές στην Κολομβία  θα είναι δαπανηρή για την Ecopetrol. Η ελεγχόμενη από το κράτος ενεργειακή εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2022 ζήτησε από την ANH να αναστείλει τις πιλοτικές συμβάσεις fracking Kale και Platero για περίοδο 90 ημερών. Το νομοσχέδιο του Petro που απαγορεύει το fracking έχει ήδη περάσει από τη Γερουσία της Κολομβίας και αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση του Κογκρέσου τους επόμενους μήνες. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει την Ecopetrol πιθανότατα να χάσει την επένδυση που έχει ήδη γίνει στα μη συμβατικά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Kale και στο Platero. Ο συνεργάτης της εθνικής εταιρείας πετρελαίου στους πιλότους Kale και Platero  Exxon βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από την Κολομβία και επιδιώκει να ανακτήσει την επένδυσή της από την κυβέρνηση. Αυτό έβαλε τέλος στις εικασίες ότι η μη συμβατική εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κολομβία θα επιτρέψει στην Ecopetrol να ενισχύσει τα λιγοστά αποθέματα υδρογονανθράκων και την παραγωγή της.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η διοίκηση της Petro μπορεί να παρέμβει ακόμη περισσότερο στις λειτουργίες της Ecopetrol. Η υπουργός Ενέργειας Irene Velez δήλωσε στις αρχές Μαΐου 2023 ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής  πολιτικής για τη μείωση των τιμών της βενζίνης αντί να διατηρήσει την ισοτιμία με τις διεθνείς τιμές όπως συνέβη στο παρελθόν. Αυτό θα επιτευχθεί είτε μέσω της αύξησης των επιδοτήσεων καυσίμων, οι οποίες στο παρελθόν συνέβαλαν στο αυξανόμενο έλλειμμα της Μπογκοτά, είτε μέσω της υπαγόρευσης της τιμής των εγχώριων πωλήσεων στην Ecopetrol, που είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Κολομβίας. Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να επιβαρύνει την κερδοφορία της Ecopetrol σε μια εποχή που η ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση από μια σχεδόν τέλεια καταιγίδα αδύναμων τιμών πετρελαίου, παρεμβατικής κυβερνητικής πολιτικής και έλλειψης αποδεδειγμένων αποθεμάτων. Εάν η διοίκηση της Petro προχωρήσει στη διακοπή της ανάθεσης νέων συμβάσεων για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων και καταφέρει να απαγορεύσει το fracking, τότε διακυβεύεται το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ecopetrol ως παραγωγού πετρελαίου ανάντη.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου