Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ επιτέλους μεγάλωσε

 




Πέρυσι, η μη συμβατική παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ συνέβαλε 7,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στην παγκόσμια προσφορά. Αυτή η αντισυμβατική παραγωγή —σχιστολιθικό πετρέλαιο— είχε ήδη μετατρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν νέο παραγωγό ταλάντευσης και σε..

αμφισβητία του ΟΠΕΚ. Τώρα, αυτό αλλάζει.

Προηγουμένως, οι παραγωγοί σχιστόλιθου των ΗΠΑ περνούσαν το χρόνο τους εργαζόμενοι για να δουν πόσο πετρέλαιο θα μπορούσαν να αντλήσουν από το έδαφος εάν είχαν πραγματικά το μυαλό τους. Το κόστος δεν είχε σημασία. Ούτε οι αποδόσεις μετρητών για τους επενδυτές. Το μεγάλο έπαθλο ήταν πάντα προ των πυλών.

Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο. Θα μπορούσε να κινήσει τις τιμές όπως έκανε ο ΟΠΕΚ. Και μετά ήρθε η πανδημία, και όλα κατέρρευσαν, με τις τιμές του πετρελαίου να κυμαίνονται για λίγο κάτω από το μηδέν. Αυτές ήταν οι τιμές του πετρελαίου των ΗΠΑ.

Καμία βιομηχανία δεν θα μπορούσε να βγει από μια τέτοια δοκιμή χωρίς να πάρει ένα μάθημα, και ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ πήρε πράγματι ένα μάθημα. Βοήθησαν και οι επενδυτές. Αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν να περιμένουν άλλο για το έπαθλο στη γωνία. Ήθελαν τα χρήματά τους τώρα μετά από χρόνια υπομονής.

Ο κλάδος δεν ήταν ακριβώς γεμάτος με επιλογές. Έπρεπε να σφίξει το ζωνάρι και να αλλάξει στρατηγική. Και αυτό ακριβώς έκανε. Μόνο που αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες πτώσεις, δεν άρχισε να χαλαρώνει τη ζώνη τη στιγμή που τα πράγματα άρχισαν να κοιτάζουν ψηλά.

Πράγματι, τα πράγματα άρχισαν να φαίνονται πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, και μαζί με αυτές, τη ζήτηση αμερικανικού πετρελαίου από την Ευρώπη. Οι Αμερικανοί γεωτρύπανοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο «Drill, baby, drill» με ήσυχη τη συνείδησή τους. Αλλά δεν το έκαναν. Γιατί είχαν μεγαλώσει.

Η ταραγμένη περίοδος της πανδημίας φαίνεται να έχει διδάξει στους παραγωγούς σχιστόλιθου των ΗΠΑ ότι ο κύκλος της άνθησης και της κατάρρευσης δεν χρειάζεται να είναι καταστροφικός στο στάδιο της κατάρρευσης. Θα μπορούσαν να προετοιμαστούν για αυτό με τα χρήματα που έβγαλαν κατά τη διάρκεια της άνθησης αντί να τα ξοδέψουν για να φέρουν την προτομή νωρίτερα παρά αργότερα.

Αυτό κάνει η βιομηχανία σχιστόλιθου αυτή τη στιγμή. Διατήρησε την κεφαλαιακή της πειθαρχία από την περίοδο της πανδημίας, έχει εξοφλήσει το χρέος της από τα κέρδη που είχε πέρυσι και προσεγγίζει οποιαδήποτε επέκταση της παραγωγής με προηγουμένως αχαρακτήριστη προσοχή.

Φυσικά, υπάρχει το θέμα της υψηλής ποιότητας απογραφής για το οποίο προειδοποιούν  εδώ  και καιρό τα στελέχη του κλάδου. Η προσδοκία είναι ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ πλησιάζει σε ένα φυσικό αποκορύφωμα λόγω της εξάντλησης των πόρων. Δεν συμφωνούν όλοι, αλλά προς το παρόν, οι παραγωγοί σαφώς δεν βιάζονται να αμφισβητήσουν τις κορυφαίες προσδοκίες.

Και γιατί να το κάνουν αν τους υπενθυμίζεται συνεχώς ότι το μελλοντικό ενεργειακό σύστημα ανήκει σε αιολικά, ηλιακά και ηλεκτρικά οχήματα και ότι το προϊόν τους πρόκειται να καταστεί παρωχημένο; Λίγοι λογικοί στοχαστές πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί, και όμως η βιομηχανία, με τη νέα της προσοχή, προετοιμάζεται, όπως θα έκανε κάθε ενήλικος κλάδος.

«Η επενδυτική περίπτωση των εταιρειών E&P δεν βασίζεται σε προοπτικές ανάπτυξης, κάτι που είχε σημασία τα πρώτα χρόνια της άνθησης του σχιστολιθικού πετρελαίου, αλλά στην επιστροφή μετρητών στους μετόχους», έγραψε  σε πρόσφατη πρόσφατη ο αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie για την Αμερική, Ed Crooks.  κομμάτι γνώμης.

Ο κλάδος έχει αναδιατάξει τις προτεραιότητές του, με άλλα λόγια, σε ένδειξη ωριμότητας, υποστήριξε ο Crooks. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση της παραγωγής θα εξαφανιστεί εντελώς. Στην πραγματικότητα, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί φέτος, του χρόνου και του χρόνου. Απλώς θα αυξηθεί πιο συγκρατημένα, σύμφωνα με την Wood Mac και άλλους μετεωρολόγους,  συμπεριλαμβανομένων  της EIA.

Τα δύο τελευταία χρόνια πριν από την πανδημία, ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ αύξησε τη συνολική παραγωγή πετρελαίου κατά πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ετησίως. Φέτος, η αύξηση της παραγωγής παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό σε περίπου 700.000 bpd. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Wood Mac, πρόκειται να παραμείνει σχετικά αμετάβλητος τα επόμενα δύο χρόνια - παρόλο που οι προβλέψεις για τη ζήτηση για την περίοδο είναι αρκετά ανοδικές.

Αν οι τιμές του περασμένου έτους απέτυχαν να δελεάσουν τους γεωτρύπανους σχιστόλιθου να λησμονηθούν, οι φετινές τιμές σίγουρα θα αποτύχουν επίσης, και κανείς δεν φαίνεται να περιμένει το Brent στα 100 δολάρια για το επόμενο έτος. Ακόμα κι αν ανέβει στα 100 $, οι γεωτρύπανοι σχιστόλιθου πιθανότατα θα παραμείνουν προσεκτικοί. Πρέπει να είναι αυτό το απόθεμα που τους τελειώνει. Και αυτά είναι άσχημα νέα για τους καταναλωτές πετρελαίου.

«Η ατροφία των κάποτε άνθησης γλυκών σημείων έχει μεγάλες επιπτώσεις για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία πριν από χρόνια μπορούσε να βασίζεται στην ταχέως αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ για να αμβλύνει τις επιπτώσεις των διαταραχών της προσφοράς και της αυξανόμενης ζήτησης», έγραψε η Wall Street Journal  .  . .

Μια ώριμη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι εξαιρετική είδηση ​​για τους επενδυτές σε αυτόν τον κλάδο, αλλά δεν είναι τόσο καλά νέα για τις χώρες εισαγωγής πετρελαίου που μπορούν να εκτιμήσουν ένα φτηνό βαρέλι που συνήθιζε να φτηνό από την μάλλον παιδική φιλοδοξία των ίδιων γεωτρύπανων σχιστόλιθου να δουν μόνο πόσο λάδι μπορούν να αντλήσουν από το έδαφος.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου