Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Τα κινεζικά διυλιστήρια προκάλεσαν πλεόνασμα πετροχημικών

 




Η Κίνα προσθέτει ασταμάτητα νέα πετροχημική ικανότητα παρά την παγκόσμια υπερβολή καθώς τα διυλιστήρια της χώρας διαφοροποιούνται από τα καύσιμα μεταφορών, απειλώντας να μειώσει τα περιθώρια κέρδους παγκοσμίως έως το 2024 καθώς η ασθενής οικονομική..

ανάπτυξη μειώνει τη ζήτηση.

Σε ένα δυσοίωνο σημάδι για τους παραγωγούς των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε πλαστικές συσκευασίες, πολυεστερικά ρούχα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων από την επεξεργασία νάφθας για την παραγωγή αιθυλενίου έγιναν αρνητικά την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Η συρρίκνωση των κερδών οφείλεται από τα διυλιστήρια της Κίνας που ενισχύουν την παραγωγή ολεφινών όπως το αιθυλένιο για να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη μείωση των πωλήσεων βενζίνης και ντίζελ καθώς επιταχύνεται η απορρόφηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Η επέκταση της παραγωγικής τους ικανότητας ξεπερνά την αύξηση της ζήτησης για τα χημικά.

Η παγκόσμια ζήτηση για αιθυλένιο και προπυλένιο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 29% από το 2023 σε 426,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030, ενώ η παραγωγική ικανότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% από το 2023 σε 485,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030, εκτιμά η ερευνητική εταιρεία Wood Mackenzie (WoodMac).

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η νέα δυναμικότητα στην Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ αυτής της ανάπτυξης.

Το 2023, η WoodMac βλέπει την αύξηση της παραγωγής της Κίνας να δημιουργεί τοπικό πλεόνασμα 4,24 εκατομμυρίων μετρικών τόνων αιθυλενίου και ακόμη μεγαλύτερη υπερπροσφορά προπυλενίου στους 8,69 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

«Το πλεόνασμα ολεφινών θα ωθηθεί στο νερό για να καθαριστεί αλλού στην Ασία ή πιο μακριά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με μεγάλες εκπτώσεις», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Energy Aspects.

«Αυτό ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τα ποσοστά χρησιμοποίησης στην υπόλοιπη Ασία και την Ευρώπη, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους».


Μάχη μεριδίου αγοράς

Τα πρόσφατα εγκαινιασμένα συγκροτήματα διυλιστηρίων από τον κρατικό κολοσσό PetroChina's Guangdong Petrochemical και την ιδιωτική Jiangsu Shenghong Petrochemical πρόσθεσαν την αυξανόμενη προσφορά πετροχημικών από τα mega διυλιστήρια Zhejiang Petrochemical Corp και Hengli Petrochemical που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια.

Παρά την πίεση του περιθωρίου, οι Κινέζοι παραγωγοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια για να προστατεύσουν το μερίδιο αγοράς και να αποτρέψουν μεγαλύτερες απώλειες που θα προέκυπταν από το κλείσιμο των μονάδων, δήλωσε κινεζική πηγή διύλισης, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.


Οι παραγωγοί αισθάνονται ήδη τον πόνο στη μάχη τους μεταξύ τους για μερίδιο αγοράς.

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ασίας, η κινεζική κρατική Sinopec Corp, προειδοποίησε στην έκθεσή της για το πρώτο τρίμηνο ότι οι χημικές της δραστηριότητες αντιμετώπισαν πιέσεις από την ανταγωνιστική νέα προσφορά και τη χλιαρή ανάκαμψη της ζήτησης.

Τα καθαρά κέρδη του ανεξάρτητου διυλιστηρίου Hengli Petrochemical υποχώρησαν σχεδόν 76% το πρώτο τρίμηνο λόγω του «υψηλού λειτουργικού κόστους και της χαμηλής ζήτησης του κλάδου», δήλωσε η εταιρεία τον Απρίλιο.

Οι Rongsheng Petrochemical και Hengyi Petrochemical κατέγραψαν καθαρές απώλειες το πρώτο τρίμηνο.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής πετροχημικών στον κόσμο, η Κίνα δεν μπόρεσε να απορροφήσει την επιπλέον παραγωγή, καθώς η εγχώρια αγορά της δυσκολεύεται να ανακάμψει από τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών για τον COVID-19 και την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση για τις εξαγωγές της.

Από την πανδημία, τα κινεζικά πρότυπα κατανάλωσης έδωσαν προτεραιότητα στην κοινωνικοποίηση έναντι των δαπανών για αγαθά, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ο Ganesh Gopalakrishnan, επικεφαλής του παγκόσμιου εμπορίου πετροχημικών της TotalEnergies.

Ενώ η κινεζική ζήτηση από ορισμένους τομείς όπως τα φθηνά ρούχα και τα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης είναι ισχυρή, άλλοι κλάδοι όπως ο αυτοματισμός δεν έχουν ακόμη ανακάμψει σύμφωνα με τις προσδοκίες, δήλωσε ο Salmon Lee, παγκόσμιος επικεφαλής πολυεστέρων στη συμβουλευτική WoodMac.

Υποδεικνύοντας τα υψηλά αποθέματα πετροχημικών, ο Λι είπε: «Η διαδικασία απομάκρυνσης των αποθεμάτων μπορεί να πάρει χρόνο».

 (Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου