Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Νορβηγία: Απεργία σε Υπεράκτιες Εταιρείες Πετρελαίου και Φ. Αερίου

 





Περισσότεροι από 900 Νορβηγοί εργαζόμενοι σε υπεράκτιες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σκοπεύουν να προχωρήσουν σε απεργία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για σύμβαση..

εργασίας μέχρι το τέλος του μήνα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το συνδικάτο Industri Energi. Η απεργία καλύπτει 12 γεωτρύπανα και 16 διαφορετικές επιχειρήσεις στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα. Περιορίζεται μόνο στο προσωπικό των γεωτρήσεων και δεν θα επηρεάσει την τρέχουσα παραγωγή, αλλά θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα χρονοδιαγράμματα των έργων για μελλοντική Ε&Α.

Η προθεσμία έχει οριστεί για τις 29 Ιουνίου, την επομένη της συνεδρίασης διαμεσολάβησης στο Όσλο, η οποία υποστηρίζεται από το κράτος. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη συνάντηση, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε απεργία τη νύχτα της 29ης.

Η συμφωνία για τη σύμβαση γεώτρησης για υπεράκτιες πλωτήρες, ανυψωτήρες και σταθερές πλατφόρμες καλύπτει 4.000 μέλη του συνδικάτου Industri Energi. Οι 900 που θα κατέβουν σε απεργία απασχολούνται κυρίως σε κινητές μονάδες, όπως οι West Elara, Askeladden, Noble Integrator, Deepsea Nordcap, Scarabeo 8, Transocean Spitsbergen, Noble Lloyd Noble και COSL Promoter.

"Η βιομηχανία εξέδρας πηγαίνει καλά και πρέπει να έχουμε έναν μισθολογικό διακανονισμό που να διασφαλίζει ότι ο κλάδος αυτός είναι ανταγωνιστικός στη μάχη για την εργασία", λέει ο Frode Alfheim, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων για την Industri Energi.

Οι συνομιλίες της 28ης Ιουνίου αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ένωσης Νορβηγών Εφοπλιστών και τριών διαφορετικών εργατικών συνδικάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο εξάπλωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι επιτυχείς.

Τον περασμένο Ιούλιο, μια εργατική διαμάχη στην οποία συμμετείχε το συνδικάτο διευθυντών υπεράκτιων δραστηριοτήτων Lederne παραλίγο να εκτροχιάσει έως και το ήμισυ της παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, την ώρα που οι πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας ανέβαζαν την παραγωγή για να καλύψουν την επείγουσα ευρωπαϊκή ζήτηση. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας παρενέβη για να σταματήσει την απεργία και να διατάξει την επιστροφή του συνδικάτου στην εργασία, επικαλούμενη τις ακραίες επιπτώσεις που θα είχε η διακοπή της λειτουργίας στην αγορά ενέργειας.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου