Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Η Aramco θα παρέχει πλήρεις όγκους αργού στα ασιατικά διυλιστήρια παρά τη μείωση της παραγωγής





Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, έχει διαβεβαιώσει τουλάχιστον πέντε διυλιστήρια της Βόρειας Ασίας ότι θα λάβουν τις πλήρεις ποσότητες αργού που είχαν ζητήσει τον Ιούλιο, ακόμη και μετά τη μείωση της

παραγωγής που ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια. την Δευτέρα.

Στις 4 Ιουνίου, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να διατηρήσουν τις τρέχουσες περικοπές μέχρι το τέλος του 2024, ενώ ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή  του κατά 1 εκατομμύριο bpd  τον Ιούλιο, σε περίπου 9 εκατομμύρια bpd. Η περικοπή θα μπορούσε να παραταθεί μετά τον Ιούλιο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.  

Την επόμενη μέρα, η Σαουδική Αραβία  έθεσε  την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για την ναυαρχίδα της κατηγορίας Arab Light για την Ασία κατά 0,45 δολάρια το βαρέλι σε premium 3,00 δολαρίων έναντι του μέσου όρου του Ομάν/Ντουμπάι, έναντι του οποίου τιμολογείται το αργό πετρέλαιο Μέσης Ανατολής για την Ασία.

Η αύξηση των τιμών από τη Σαουδική Αραβία εξέπληξε την αγορά, η οποία πριν από τη μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία  περίμενε χαμηλότερες τιμές  σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τουλάχιστον πέντε πελάτες της Βόρειας Ασίας θα λάβουν όλους τους τόμους που έχουν ζητήσει, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Αλλά άλλα διυλιστήρια λέγεται ότι ψάχνουν να αγοράσουν αργό αργό φορτία αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, την Αφρική, τη Βραζιλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες αφού η Σαουδική Αραβία απροσδόκητα αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησής της για το αργό της που πηγαίνει στην Ασία τον Ιούλιο.   

Τουλάχιστον τρία διυλιστήρια στην Ασία προσπαθούν να ορίσουν χαμηλότερους όγκους σαουδαραβικού αργού για τον επόμενο μήνα –σύμφωνα με το επίδομα συμβολαίου– και να ενισχύσουν τις αγορές εκτός Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένων φθηνότερων φορτίων spot από τη Ρωσία, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις στρατηγικές αγοράς των διυλιστηρίων  Bloomberg  την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η άμεση προσφορά για τον Ιούλιο μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμη καθώς ο τυπικός κύκλος συναλλαγών για τις φορτώσεις του επόμενου μήνα έχει λήξει, ανέφεραν οι έμποροι στο Bloomberg. Ορισμένα κινεζικά διυλιστήρια έστειλαν τις υποψηφιότητές τους για τον Ιούλιο πριν από την ανακοίνωση της περικοπής στη Σαουδική Αραβία, επομένως ενδέχεται να μην είναι σε θέση να τις αλλάξουν.

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου