Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Η Ασία θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο, λέει ο Vitol





  Η Ασία θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Vitol τη Δευτέρα, μια αύξηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε..

έλλειψη προσφοράς και να οδηγήσει ανεβάζουν τις τιμές.

Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent έχει υποχωρήσει στα 75 δολάρια το βαρέλι από το ανώτατο όριο των 140 δολαρίων τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αμέσως μετά τη διαταραχή που προκλήθηκε από την εισβολή της πετρελαιοπαραγωγού Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τιμές έχουν αντλήσει υποστήριξη από αιφνιδιαστικές εθελοντικές περικοπές της παραγωγής από ορισμένα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (OPEC+) που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο. Η ομάδα συνεδριάζει ξανά στις 4 Ιουνίου για να επανεξετάσει την πολιτική παραγωγής.

«Βρισκόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους όπου, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αύξηση της ζήτησης στην Ασία, ο κόσμος θα χρειαστεί περίπου 2 εκατομμύρια bpd περισσότερα από όσα χρειάζεται τώρα», δήλωσε ο Mike Muller, πρόεδρος της Vitol Asia, στη Middle East Petroleum & Διάσκεψη για το φυσικό αέριο στο Ντουμπάι.

«Για όσους από εσάς ρωτάτε εάν ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να απογειώσει περισσότερα από την αγορά ή όχι, θα σας αφήσω στη συνέχεια να βγάλετε τα συμπεράσματά σας», είπε.

Η άποψη του Muller απηχεί σχόλια από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η οποία λίγο μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ τον Απρίλιο, είπε ότι η ομάδα παραγωγών κινδύνευε να επιδεινώσει το έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μιλώντας επίσης στο συνέδριο του Ντουμπάι, ο Φερεϊντούν Φεσαράκι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων ενέργειας FGE είπε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού καθώς οι κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο περιορίζουν την ανάπτυξη της παραγωγής, εάν η αύξηση της ζήτησης αυξηθεί όπως προβλέπεται.

Η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει την παραγωγή περίπου στα 10 έως 11 εκατομμύρια bpd, είπε, αλλά δεν θα είναι σε θέση να συνεισφέρει επαρκώς για να εξασφαλίσει μελλοντική ανάπτυξη 2 εκατομμύρια bpd, δεδομένων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Φεσαράκι είπε ότι είδε τον ΟΠΕΚ να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από τότε που το αμερικανικό πετρέλαιο σχιστόλιθου ήταν η κύρια απειλή του και ο όμιλος προσπάθησε να περιορίσει την αύξηση των τιμών για να αποθαρρύνει τα ακριβά έργα σχιστόλιθου από το να βγαίνουν στο διαδίκτυο.

Τώρα είπε ότι ο ΟΠΕΚ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τους πετρελαϊκούς πόρους προτού κορυφωθεί η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα καθώς πολλές χώρες στρέφονται προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο Φεσαράκι είπε ότι βλέπει «μια επιθυμία να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και μια προθυμία να ξεπεράσει τα 100 δολάρια εάν η αγορά σφίξει».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, δεν συζήτησε το βραχυπρόθεσμο, αλλά επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η ανεπαρκής επένδυση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά.

Είπε επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αντί στην αντικατάσταση μιας μορφής ενέργειας με μια άλλη και ότι απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε όλους τους ενεργειακούς τομείς.

«Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί», είπε ο Αλ Γκάις.

(Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου