Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Η Νιγηρία εγκαινιάζει νέο γιγάντιο διυλιστήριο πετρελαίου

 




Η Νιγηρία πρόκειται σήμερα να θέσει σε λειτουργία το διυλιστήριο Dangote που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μετριάσει τη χρόνια έλλειψη καυσίμων που έχει μετατρέψει τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής σε..

εισαγωγέα καυσίμων.

Στα 650.000 βαρέλια ημερησίως, η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι αρκετά εντυπωσιακή και, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νιγηρίας , θα είναι αρκετή για να καλύψει το 100% της ζήτησης καυσίμων της χώρας.

Το διυλιστήριο είχε αρχική τιμή 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά κατέληξε να κόστισε 19 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς παρουσίασε καθυστερήσεις. Η επεξεργασία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο, αν και, σύμφωνα με το Energy Aspect, θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο έτος και θα αυξηθεί σταδιακά σε πλήρη χωρητικότητα έως το 2025.

Σύμφωνα με την Dangote Industries, τη μητρική εταιρεία του φορέα εκμετάλλευσης του διυλιστηρίου, η εγκατάσταση όχι μόνο θα παράγει αρκετά καύσιμα για την εγχώρια αγορά της Νιγηρίας αλλά και ορισμένους επιπλέον όγκους που θα μπορούσαν να εξαχθούν. Θα τονώσει επίσης την αγορά για το αργό πετρέλαιο της Νιγηρίας στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, είπε η εταιρεία .

Ωστόσο, το διυλιστήριο θα χρησιμοποιεί περισσότερα από τοπικό αργό. Η Nigerian National Petroleum Corporation έχει μια συμφωνία με την Dangote για την προμήθεια περίπου 300.000 βαρελιών αργού ημερησίως. Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει αυτήν την υποχρέωση λόγω της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου της Νιγηρίας ως αποτέλεσμα της κλοπής αγωγών και της ανεπαρκούς επένδυσης.

Τον περασμένο μήνα, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας έπεσε κάτω από το 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, που ήταν το χαμηλότερο σε επτά μήνες και έκανε τη Νιγηρία να χάσει την πρώτη της θέση στην παραγωγή πετρελαίου στην Αφρική, για να αντικατασταθεί από την Αγκόλα.

Σύμφωνα με τον Punch, το διυλιστήριο θα επεξεργάζεται επίσης αργό από τη Μέση Ανατολή και το έμπλαστρο σχιστόλιθου των ΗΠΑ, ανά διαμόρφωση.

Η Νιγηρία έχει την ικανότητα να αντλεί 2,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, αλλά θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει αυτή την ικανότητα. Η ποσόστωση παραγωγής του ΟΠΕΚ+ έχει οριστεί στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά η χώρα υπολείπεται σταθερά από την επίτευξη αυτού του στόχου.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου