Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Η Equinor ξεπερνά τις εκτιμήσεις κερδών παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

 




Η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor ανέφερε την Πέμπτη προσαρμοσμένα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο που ξεπέρασε τη συναίνεση των αναλυτών καθώς η αυξημένη παραγωγή αντιστάθμισε εν μέρει τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και την..

πτώση των τιμών του φυσικού αερίου σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.  

Η Equinor κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 33% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά υψηλότερα από τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια που αναμενόταν από τη συναίνεση των αναλυτών 26 αναλυτών που παρείχε η εταιρεία. Τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεπέρασαν επίσης τη συναινετική εκτίμηση των 3,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και μειώθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση.    

Τα κέρδη μειώθηκαν σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι «λόγω των χαμηλότερων τιμών για υγρά και φυσικό αέριο αλλά εν μέρει αντισταθμίστηκαν από την αύξηση της παραγωγής», δήλωσε ο νορβηγός μεγάλος.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες όπως η BP και η TotalEnergies, η Equinor ανέφερε επίσης σημαντική συμβολή στα κέρδη από το μάρκετινγκ και τις συναλλαγές.

«Το τμήμα Marketing, Midstream & Processing (MMP) συνέβαλε με κέρδη, πολύ πάνω από το νέο και αυξημένο εύρος καθοδήγησης, κυρίως λόγω των συναλλαγών αργού πετρελαίου, προϊόντων και υγρών», δήλωσε η Equinor.

Η πραγματοποιηθείσα τιμή για το φυσικό αέριο που διοχετεύεται στην Ευρώπη ήταν κατά μέσο όρο 18,8 $ ανά MMBtu και οι πραγματοποιηθείσες τιμές υγρών ήταν 73,8 $ ανά βαρέλι, μειωμένες κατά 37% και 24%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η Equinor είναι πλέον ο μοναδικός μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού η ρωσική Gazprom διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού της στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους.

«Η παραγωγή φυσικού αερίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα (NCS) παρέμεινε υψηλή και σταθερή, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε η νορβηγική εταιρεία.

Η Equinor αύξησε την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης νέων κοιτασμάτων και πηγαδιών και πεδίων που επανήλθαν στην παραγωγή, όπως το Johan Sverdrup φάση 2 και το Snøhvit στη Νορβηγία και το Peregrino στη Βραζιλία.

Τα κέρδη της Equinor πάνω από τις εκτιμήσεις ακολουθούν τα κέρδη των δύο υπερμεγέθων εταιρειών των ΗΠΑ,  Exxon  και  Chevron , και της βρετανικής υπερμεγέθους BP


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου