Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Τι σημαίνει για τη χώρα η απαγόρευση της Νέας Υόρκης στις σόμπες και τους θερμαντήρες φυσικού αερίου

 




Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πολύς λόγος για την απαγόρευση εγκαταστάσεων αερίου σε νέα κτίρια κατοικιών, αλλά η Νέα Υόρκη είναι η πρώτη πολιτεία που θέτει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο. Το κράτος έχει πλέον εγκρίνει την απαγόρευση των σόμπων αερίου, των κλιβάνων και της θέρμανσης με προπάνιο σε νέα κτίρια, υπέρ των..

φιλικών προς το περιβάλλον συσκευών, όπως οι αντλίες θερμότητας και οι επαγωγικές σόμπες. Αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη από τις πολλές πολιτείες που κάνουν τη μετάβαση, με άφθονο ενδιαφέρον σε άλλα μέρη της χώρας.

Ο νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2026 για τα νέα κτίρια κάτω των επτά ορόφων και το 2029 για τα ψηλότερα κτίρια. Η είδηση ​​της απαγόρευσης ακολουθεί εβδομάδες διαπραγματεύσεων, με τους νομοθέτες να συμπεριλαμβάνουν την πρωτοβουλία στη συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό 229 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Αυτό έρχεται μετά από νόμο του 2021 του 2021 στη Νέα Υόρκη που απαγορεύει τη σύνδεση φυσικού αερίου σε νέα κτίρια από τα τέλη του 2023.

Το 2020, η Νέα Υόρκη ήταν η έκτη μεγαλύτερη πολιτεία που καταναλώνει φυσικό αέριο, με το φυσικό αέριο να παρέχει το 46% της ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας. Επιπλέον, το 2021, τρία στα πέντε νοικοκυριά βασίζονταν σε φυσικό αέριο για θέρμανση. Στόχος είναι η Νέα Υόρκη και το κράτος να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα στα κτίριά τους. Ο νέος νόμος αναμένεται να βοηθήσει στην αποφυγή 6,1 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών άνθρακα έως το 2040. Αυτό είναι μέρος του στόχου της Νέας Υόρκης να προμηθεύεται το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων ηλιακών, αιολικών και υδροηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, και να έχει καθαρό -μηδενικές εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040.

Ο νόμος αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει εξαιρέσεις για γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που απαιτούνται για την τροφοδοσία εφεδρικών γεννητριών, νοσοκομείων, πλυντηρίων και εμπορικών κουζινών. Επιπλέον, δεν θα επηρεάσει τις υπάρχουσες κατοικίες. Η Κυβερνήτης Kathy Hochul δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Ο προϋπολογισμός μας δίνει προτεραιότητα στην πρωτοποριακή δράση για το κλίμα που ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή με τη φιλοδοξία και τη δέσμευση που απαιτεί». Αυτή η απαγόρευση αναμένεται να ενθαρρύνει άλλες πολιτείες να εισαγάγουν τους δικούς τους νόμους για το φυσικό αέριο σε κατοικίες και εμπορικά κτίρια, με αρκετές πόλεις των ΗΠΑ να έχουν ήδη εισαγάγει παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Το 2019, το Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια άλλαξε τον οικοδομικό κώδικα για να απαγορεύσει τη σύνδεση αερίου σε νέα κτίρια, και έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που το έκανε. Το δημοτικό συμβούλιο ενήργησε ως απάντηση στην κλιματική έκτακτη ανάγκη, με σχεδόν το ένα τρίτο των εκπομπών του Μπέρκλεϊ να προέρχεται από φυσικό αέριο. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα αφού η πόλη τάχθηκε υπέρ της ανάγκης περιορισμού της χρήσης φυσικού αερίου. Ο Sasan Saadat, ανώτερος αναλυτής έρευνας και πολιτικής στο Earthjustice, μια περιβαλλοντική ομάδα που συνεργάστηκε με την πόλη, δήλωσε : «Δεν θα κάναμε μεγάλη πρόοδο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν κάθε φορά που χτίζαμε νέες κατοικίες, κάναμε στην πραγματικότητα συνδέοντας όλο και περισσότερα κτίρια με το σύστημα αερίου».

Άλλες πόλεις εισήγαγαν γρήγορα τη δική τους νομοθεσία για να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου, με πολλές να ανταποκρίνονται στην πίεση των συστατικών για δράση για την κλιματική αλλαγή. Αν και οι σόμπες υγραερίου έχουν προσελκύσει πρόσφατα την προσοχή των μέσων ενημέρωσης λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην υγεία σε ορισμένα περιβάλλοντα, τα περισσότερα δημοτικά συμβούλια επικεντρώθηκαν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καύσης αερίου. Μέχρι την αρχή του έτους, 99 πόλεις και κομητείες σε όλες τις ΗΠΑ είχαν θεσπίσει μέτρα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές εκπομπές, με 82 να απαιτούν ηλεκτρικές συσκευές, αντί για φυσικό αέριο, σε νέα κτίρια. Άλλα απαιτούν «ηλεκτρική ετοιμότητα», η οποία αναμένεται να επιτρέψει στα κτίρια να κάνουν εύκολα τη μετάβαση από το αέριο στο ηλεκτρικό. Αρκετές πόλεις στην Καλιφόρνια, καθώς και η Ουάσιγκτον, το Κέμπριτζ και το Σιάτλ έχουν επιβάλει ποικίλες απαγορεύσεις στις συσκευές αερίου.

Ωστόσο, πολλές από τις πόλεις και τις πολιτείες που επιδιώκουν να επιβάλουν απαγορεύσεις για νέες συνδέσεις αερίου έχουν αντιμετωπίσει την αντίθεση τόσο από πολιτικούς όσο και από κατοίκους. Μια πρόσφατη απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου θα μπορούσε να σταματήσει τα σχέδια για απαγορεύσεις συσκευών αερίου, αφού μια ομάδα τριών δικαστών του 9ου Εφετείου των ΗΠΑ αποφάσισε υπέρ του California Restaurant Assn., το οποίο υπέβαλε μήνυσηκατά της απαγόρευσης του Μπέρκλεϊ για σωληνώσεις φυσικού αερίου σε νέα κτίρια το 2021, ανατρέποντας ένα περιφερειακό δικαστήριο που απέρριψε την υπόθεση. Η απόφαση ανταποκρίνεται στον Ομοσπονδιακό Νόμο για την Πολιτική και τη Διατήρηση της Ενέργειας της δεκαετίας του 1970, ο οποίος απαγορεύει στις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν τα δικά τους ενεργειακά πρότυπα συσκευών. Φαίνεται κάπως ειρωνικό η απαγόρευση θα μπορούσε να σταματήσει λόγω ενός νόμου που θεσπίστηκε για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης. Ωστόσο, η αγωγή έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των συμφερόντων των ορυκτών καυσίμων, αποτρέποντας άλλες πόλεις από την εισαγωγή παρόμοιων απαγορεύσεων. 

Και η τελευταία κίνηση από τη Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει ήδη την αντίθεση, με μια πρόσφατη δημοσκόπηση να δείχνει ότι το 53 τοις εκατό όλων των ερωτηθέντων στη Νέα Υόρκη αντιτίθενται στη σταδιακή κατάργηση των εστιών αερίου στα νέα σπίτια. Είναι πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση της Νέας Υόρκης θα αντιμετωπίσει επίσης νομικές προκλήσεις σχετικά με την απαγόρευση. Όμως, με την εισαγωγή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν πέρυσι, καθώς και με την υποστήριξη της νομοθεσίας για το κλίμα, πόλεις και πολιτείες σε όλες τις ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης της χώρας.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου