Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Η φυλή του Ουισκόνσιν ζητά από το δικαστήριο να κλείσει τον αγωγό πετρελαίου

 



 


Οι δικηγόροι μιας φυλής ιθαγενών του Ουισκόνσιν πρόκειται να υποστηρίξουν την Πέμπτη ότι ένας ομοσπονδιακός δικαστής θα πρέπει να διατάξει μια ενεργειακή εταιρεία να κλείσει έναν αγωγό πετρελαίου που η φυλή λέει ότι κινδυνεύει άμεσα να εκτεθεί από διάβρωση και ρήξη σε οικόπεδο κράτησης.

Το Bad River Band of Lake Superior Chippewa ζήτησε από..

τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ William Conley την περασμένη εβδομάδα να εκδώσει απόφαση έκτακτης ανάγκης αναγκάζοντας την Enbridge να κλείσει τον αγωγό Γραμμή 5 αφού μεγάλα κομμάτια όχθης του ποταμού που εκτείνονται δίπλα του παρασύρθηκαν από το ποτάμι στο βόρειο Ουισκόνσιν.

Η φυλή λέει ότι λιγότερο από 15 πόδια (4,6 μέτρα) γης βρίσκεται τώρα μεταξύ του ποταμού Bad και της γραμμής 5 σε τέσσερις τοποθεσίες στην κράτηση. Σε ορισμένα σημεία, περισσότερα από 20 πόδια (6 μέτρα) της όχθης του ποταμού έχουν διαβρωθεί μόνο τον περασμένο μήνα. Ειδικοί και υποστηρικτές του περιβάλλοντος έχουν προειδοποιήσει στο δικαστήριο ότι ένα εκτεθειμένο τμήμα του αγωγού θα αποδυναμωθεί και θα μπορούσε να σπάσει ανά πάσα στιγμή, προκαλώντας τεράστιες πετρελαιοκηλίδες.

Οι μηχανικοί του Enbridge υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα ο αγωγός να εκτεθεί από διάβρωση, πόσο μάλλον να σπάσει, τον επόμενο χρόνο. Η εταιρεία είπε στα δικαστικά αρχεία ότι η φυλή δεν έχει συνεργαστεί με τα αιτήματά της να επενδύσει την όχθη του ποταμού με σάκους άμμου που θα προστατεύουν από τη διάβρωση.

Ο Ένμπριτζ ζήτησε επίσης από τη φυλή τη Δευτέρα άδεια για να εγκαταστήσει σταθεροποιητικά οδοφράγματα από δέντρα κατά μήκος της όχθης του ποταμού.

Η φυλή Bad River μήνυσε τον Enbridge το 2019 για να αναγκάσει την εταιρεία να αφαιρέσει το τμήμα περίπου 12 μιλίων (19 χιλιομέτρων) της Γραμμής 5 που διασχίζει εδάφη των φυλών, λέγοντας ότι ο αγωγός 70 ετών είναι επικίνδυνος και ότι οι συμφωνίες γης που επιτρέπουν στον Enbridge να λειτουργήσει με την κράτηση που έληξε το 2013.

Ο Κόνλεϊ τάχθηκε στο πλευρό της φυλής τον περασμένο Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι ο Ένμπριτζ παραβίαζε την κράτηση και πρέπει να αποζημιώσει τη φυλή για την παράνομη χρήση της γης της. Αλλά δεν θα διέταξε την Enbridge να αφαιρέσει τον αγωγό λόγω ανησυχιών για το τι θα μπορούσε να κάνει ένα κλείσιμο στην οικονομία της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών.

Αντίθετα, ο Conley διέταξε την Enbridge και τους ηγέτες των φυλών να δημιουργήσουν ένα σχέδιο έκτακτης διακοπής για τον αγωγό τον περασμένο Νοέμβριο, λέγοντας ότι υπήρχε σημαντικός κίνδυνος να σκάσει και να προκαλέσει «καταστροφική» ζημιά στην κράτηση και την παροχή νερού.

Η γραμμή 5 μεταφέρει έως και 23 εκατομμύρια γαλόνια (περίπου 87 εκατομμύρια λίτρα) πετρελαίου και υγρού φυσικού αερίου κάθε μέρα και εκτείνεται σε 645 μίλια (1.038 χιλιόμετρα) από την πόλη Superior μέσω του βόρειου Ουισκόνσιν και του Μίσιγκαν έως τη Sarnia του Οντάριο. Εάν ο αγωγός έκλεινε, οι τιμές του φυσικού αερίου πιθανότατα θα αυξάνονταν, τα διυλιστήρια θα έκλειναν, οι εργαζόμενοι θα απολύονταν και η ανώτερη Midwest θα μπορούσε να δει χρόνια ελλείψεων προπανίου, σύμφωνα με αναφορές που υπέβαλε η Enbridge στο δικαστήριο.

Ο Ένμπριτζ πρότεινε μια νέα διαδρομή 41 μιλίων (66 χιλιομέτρων) του αγωγού για να τερματίσει τη διαμάχη του με τη φυλή και είπε στις δικαστικές καταθέσεις ότι το έργο θα χρειαζόταν λιγότερο από έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Όμως το Τμήμα Φυσικών Πόρων δεν έχει χορηγήσει τις άδειες που χρειάζεται το Enbridge για να ξεκινήσει η κατασκευή. Ένα σχέδιο ανάλυσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 έλαβε χιλιάδες δημόσια σχόλια, με πολλούς να επικρίνουν την έκθεση ως ανεπαρκή . Η εταιρεία εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στα αιτήματα του DNR για περισσότερες πληροφορίες.

Η γραμμή 5 αντιμετώπισε επίσης αντίσταση στο Μίσιγκαν, όπου ο Enbridge θέλει να ανοίξει μια νέα σήραγγα κάτω από ένα στενό που συνδέει δύο από τις Μεγάλες Λίμνες, αλλά ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και ο Γενικός Εισαγγελέας Ντάνα Νέσελ προσπάθησαν να κλείσουν τον αγωγό. Ο Νέσελ κατέθεσε έγκληση την Τετάρτη για να υποστηρίξει το αίτημα της φυλής, λέγοντας ότι μια ρήξη στο Ουισκόνσιν θα προκαλούσε επίσης ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά στο Μίσιγκαν.


Από το apnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου