Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Δύο μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαναγκαστούν σε εκποίηση πετρελαίου και φυσικού αερίου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων





 Ένα νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία της πολιτείας της Καλιφόρνια την Πέμπτη θα απαιτούσε δύο από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας να αντλήσουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από..

εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το μέτρο πέρασε από τη Γερουσία της Καλιφόρνια με ψήφους 23-10, σύμφωνα με το Bloomberg, και θα απαιτούσε από το Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημόσιων Υπαλλήλων της Καλιφόρνια (CalPERS) και το Σύστημα Συνταξιοδότησης Καθηγητών της Πολιτείας της Καλιφόρνια να σταματήσουν τυχόν νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2024 και αποεπένδυση πλήρως από μετοχές μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2031.

Η Γερουσία ψήφισε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο πριν από ένα χρόνο, αλλά πέθανε στη Συνέλευση. Η φετινή ρωγμή στην εκποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα κατευθυνθεί τώρα στη Συνέλευση, όπου μπορεί να έχει παρόμοια μοίρα.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας δεν κέρδισε την υποστήριξη του CalPERS.

Το νομοσχέδιο 252 της Γερουσίας δεν θα έκανε τίποτα για την καταπολέμηση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της CalPERS, Marcie Frost. «Ο μόνος αντίκτυπός του, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θα ήταν να γίνει πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι επενδυτικές αποδόσεις που απαιτούνται για να πληρωθούν τα οφέλη που υποσχέθηκαν στα μέλη της Calpers».

Το επιχείρημα της CalPERS είναι ότι χρησιμοποιεί την επενδυτική της επιρροή για να επιβάλει ζητήματα κλιματικής αλλαγής στις εταιρείες στις οποίες επενδύει.

Ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, η γερουσιαστής Lorena Gonzalez, υποστηρίζει ότι το CalPERS είχε δεκαετίες για να πιέσει για αλλαγή με μικρή επιτυχία. «Σαφώς η στρατηγική τους δεν λειτουργεί», είπε.

Τα δύο ταμεία, CalPERS και CalSTRS είναι τεράστια, διαχειρίζονται περισσότερα από 820 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και αναζητούν ποσοστό απόδοσης 6,8%.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις των δύο τεράστιων ταμείων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους στόχους της Καλιφόρνια για το μηδέν έως το 2045


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου