Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Η ConocoPhillips θα αγοράσει το υπόλοιπο μερίδιο του Surmont για 4 δισεκατομμύρια δολάρια, εμποδίζοντας τη Suncor






Η ConocoPhillips άσκησε το δικαίωμά της να αποκτήσει το μερίδιο 50% της TotalEnergies SE στο πεδίο Surmont oilsands για 3,33 δισεκατομμύρια δολάρια (4 δισεκατομμύρια δολάρια), δίνοντάς της τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης στην Αλμπέρτα και εμποδίζοντας τις..

προσπάθειες της Suncor Energy Inc. να εξαγοράσει την τοποθεσία .

Η αγορά περιλαμβάνει τιμή 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έως και 325 εκατομμύρια δολάρια σε ενδεχόμενες πληρωμές, δήλωσε η ConocoPhillips με έδρα το Χιούστον στις 26 Μαΐου. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα χρηματοδοτηθεί με μετρητά και βραχυπρόθεσμα - και μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση ή συνδυασμό αυτών των επιλογών.

Ο πλήρης έλεγχος της χαμηλού κόστους παραγωγής της Surmont βοηθά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ConocoPhillips, Ryan Lance, να εκπληρώσει τη δέσμευση να επιστρέψει 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στους μετόχους φέτος, αφήνοντας την εταιρεία να δημιουργήσει δωρεάν ταμειακές ροές σε ακόμη χαμηλότερες τιμές αργού. Η ConocoPhillips προέβλεψε ότι η αγορά θα προσθέσει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια ετήσιων ελεύθερων ταμειακών ροών το επόμενο έτος, υποθέτοντας ότι η τιμή αναφοράς του πετρελαίου στις ΗΠΑ θα είναι 60 δολάρια το βαρέλι.

«Σκέφτονται τις αποδόσεις και τις ελεύθερες ταμειακές ροές και να είναι οι διαχειριστές του κεφαλαίου και να βάζουν τους μετόχους πρώτα», δήλωσε ο Phil Skolnick, αναλυτής της Eight Capital, σε συνέντευξή του. Το Surmont είναι «ένα πολύ καλό έργο», είπε.

Η Suncor, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στα πετρελαιοειδή του Καναδά, είχε συμφωνήσει τον Απρίλιο να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της TotalEnergies στην περιοχή σε μια συμφωνία περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ConocoPhillips, ωστόσο, είχε το δικαίωμα πρώτης άρνησης στο μερίδιο 50 τοις εκατό της γαλλικής εταιρείας στο Surmont. Η Suncor είπε ότι επικοινώνησε με την ConocoPhillips σχετικά με το μερίδιο Surmont, με ένα μήνυμα ότι ήταν πρόθυμη να επενδύσει και να αυξήσει το περιουσιακό στοιχείο.

Η Suncor δήλωσε στις 26 Μαΐου ότι τόσο αυτή όσο και η TotalEnergies έχουν πλέον το δικαίωμα να τερματίσουν τη συμφωνία τους λόγω της απόφασης της ConocoPhillips και ότι θα «αξιολογήσει τη συναλλαγή υπό το φως αυτής της αλλαγής».

Η ConocoPhillips σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες απώλειες για να διαπραγματευτεί 0,4 τοις εκατό στα 102,07 δολάρια ΗΠΑ στις 2:33 μ.μ. στη Νέα Υόρκη. Η Suncor με έδρα το Κάλγκαρι υποχώρησε περίπου ένα τοις εκατό στα 38,42 δολάρια στο Τορόντο.

Για τη Suncor, η τοποθεσία του Surmont δεν αποτελούσε ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας με την Total, η οποία περιελάμβανε επίσης μερίδιο 31 τοις εκατό στο έργο Fort Hills και επικεντρώθηκε στη διασφάλιση των προμηθειών για τον αναβαθμιστή του Base Plant όταν εξαντληθούν οι άλλες ροές παραγωγής όπως την επόμενη δεκαετία, είπε ο Skolnick.

Ενώ η Suncor έχει ένα "offramp" από τη συμφωνία TotalEnergies, "δεν θα με εκπλήσσει αν συνεχίσουν να το ακολουθούν και απλώς να αγοράσουν το τμήμα του Fort Hills", είπε.

Μια μονάδα σύνθλιψης κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εκδήλωσης εγκαινίων για την τοποθεσία εξόρυξης λαδιών Suncor Fort Hills κοντά στο Fort McKay της Αλμπέρτα.  Η TotalEnergies πουλά το μερίδιό της στην επιχείρηση στη Suncor Energy. 

Η TotalEnergies αποχωρεί από την καναδική πετρελαϊκή άμμο, πουλώντας μερίδια στη Suncor

Μια μονάδα σύνθλιψης κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εκδήλωσης εγκαινίων για την τοποθεσία εξόρυξης λαδιών Suncor Fort Hills κοντά στο Fort McKay της Αλμπέρτα.  Η TotalEnergies πουλά το μερίδιό της στην επιχείρηση στη Suncor Energy. 

Η συμφωνία TotalEnergies της Suncor μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος των σχεδίων για παράταση της ζωής μου

Το πετρέλαιο παράγεται στο Surmont, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Αλμπέρτα, με έγχυση ατμού σε υπόγεια πηγάδια για να εξαναγκάσει τη βαριά πίσσα της περιοχής στην επιφάνεια. Το Surmont είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τοποθεσία γεωτρήσεων πετρελαίου στον Καναδά, που παράγει περίπου 135.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον Απρίλιο.

Η ανάληψη του ελέγχου δίνει επίσης στην ConocoPhillips αυτονομία για τη λειτουργία των στοιχείων ενεργητικού με τον ρυθμό που προτιμά αντί να συντονίζεται με τους εταίρους.



Από το financialpost.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου