Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Το Permian θα ηγηθεί της συμφωνίας για το πετρέλαιο των ΗΠΑ

 




Ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών έρχεται στο πετρέλαιο των ΗΠΑ και η πιο παραγωγική λεκάνη σχιστόλιθου, το Permian, πρόκειται να ηγηθεί της δραστηριότητας σύναψης συμφωνιών στον κλάδο. 

Αυτό το έτος θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής για τις εξαγορές ανάντη των ΗΠΑ, καθώς οι αναλυτές αναμένουν ότι η δραστηριότητα θα ανακάμψει μετά ..

από μια άτονη σκηνή συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα του σχιστόλιθου πέρυσι παρά τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.  

Οι ρεκόρ ταμειακών ροών στον κλάδο και η μείωση του αποθέματος των πρώτων τοποθεσιών γεώτρησης για πολλούς μικρότερους παραγωγούς έχουν θέσει το έδαφος για μια νέα σειρά ενοποίησης στη βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ, λένε οι αναλυτές. Οι συμφωνίες στο φυσικό αέριο, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές λόγω των χαμηλών τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική.  


Υποτονική δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2022

Το 2022, ο αριθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών στο τμήμα των ΗΠΑ μειώθηκε στο  χαμηλότερο επίπεδο από το 2005 , με τους αγοραστές να είναι όλο και πιο επιλεκτικοί και να στοχεύουν σε κορυφαίες τοποθεσίες σε μεγαλύτερες συμφωνίες, ανέφερε σε έκθεσή της η Enverus Intelligence Research (EIR) στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η αξία των συμφωνιών μειώθηκε επίσης το 2022—13% σε ετήσια βάση—στα 58 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύνολο 160 συγχωνεύσεων και εξαγορών.    

«Ενώ οι αξίες των συμφωνιών μειώνονται μόλις περίπου 20% από τους μέσους όρους πριν από την πανδημία, ο όγκος των συμφωνιών έχει καταρρεύσει σε χαμηλό σχεδόν δύο δεκαετιών, καθώς η δραστηριότητα οδηγείται από μεγάλες εταιρείες που στοχεύουν τα υψηλότερης ποιότητας περιουσιακά στοιχεία σε συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. "  είπε ο Ενβέρους .

Πέρυσι, μεγαλύτερες εταιρείες κυριάρχησαν στην αγορά συγχωνεύσεων στο ενημερωτικό δελτίο σχιστόλιθου των ΗΠΑ και έκλεισαν συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλίσουν αποθέματα που ήταν άμεσα αυξημένα στις ταμειακές ροές. Οι μεγάλες δημόσιες εταιρείες υπερηφανεύονται τώρα για ενισχυμένους ισολογισμούς και ευνοϊκές αποτιμήσεις μετοχών, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να εξαγοράζουν τοποθεσίες γεώτρησης υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, οι μικρότερες εταιρείες, με χαμηλές αποτιμήσεις μετοχών, έχουν δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσουν εξαγορές περιουσιακών στοιχείων κορυφαίας βαθμίδας, δήλωσε ο Andrew Dittmar, διευθυντής της Enverus Intelligence Research. 


Δραστηριότητα M&A για επιτάχυνση 

Φέτος, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερο ρυθμό καθώς τα ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια αναζητούν την έξοδο ενώ οι δημόσιες εταιρείες αναζητούν επιπλέον εκτάσεις ανώτερης βαθμίδας, λένε οι αναλυτές. 

Αρκετές συμφωνίες στον κλάδο έχουν ήδη ανακοινωθεί φέτος, αλλά η πραγματική συζήτηση για συγχώνευση στην αγορά ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα με τις φήμες ότι η ExxonMobil είχε πρώιμες ανεπίσημες  συνομιλίες  για πιθανή απόκτηση του μεγαλύτερου παραγωγού σχιστόλιθου καθαρού παιχνιδιού, της Pioneer Natural Resources. 

«Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και το Permian έχει πολλές χιλιάδες τοποθεσίες που απομένουν που θεωρούνται υψηλής ποιότητας», δήλωσε στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα ο Pete Bowden, παγκόσμιος επικεφαλής βιομηχανικών, ενεργειακών και τραπεζικών υποδομών στο Jefferies Financial  Group  . 

"Εάν είστε μεγάλη εταιρεία πετρελαίου, πρέπει να σκεφτείτε να αποκτήσετε αυτήν την προμήθεια όσο είναι διαθέσιμη", πρόσθεσε ο Bowden. 

Λιγότερο από δύο μήνες πριν εμφανιστούν οι φήμες για την Exxon-Pioneer, η McKinsey & Company  είπε  σε μια ανάλυση, «Ιστορικά υψηλή παραγωγή μετρητών σε όλη τη βιομηχανία της Βόρειας Αμερικής θα μπορούσε να δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες αγοράς για επιταχυνόμενη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών για τους ηγέτες της αγοράς». 

Η McKinsey αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές στον κλάδο θα παραμείνουν υψηλές, με τις 25 κορυφαίες εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής της Βόρειας Αμερικής να παράγουν FCF μεταξύ 70 και 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και μεταξύ 50 και 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια — ακόμα και αν οι τιμές του πετρελαίου πέσει σε περίπου 65-70 δολάρια το βαρέλι μεσοπρόθεσμα. 

Ακόμη και μετά τις πληρωμές για κεφαλαιουχικές δαπάνες, τη μείωση του χρέους, τις επιστροφές των μετόχων και τις επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών, οι κορυφαίες 25 εταιρείες είναι πιθανό να παραμείνουν θετικές στις ταμειακές ροές το 2023 και μετά, λέει η McKinsey. 

«Το κύριο εργαλείο που απομένει στη εργαλειοθήκη εταιρικής χρηματοδότησης είναι η ανάπτυξη μετρητών μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών», πρόσθεσαν οι αναλυτές.  

«Ενώ ο κλάδος μας πρέπει να είναι περήφανος για τις πρόσφατες επιδόσεις, δεν είναι τώρα η ώρα να απολαύσουμε τη λάμψη της επιτυχίας. Όπως και στο παρελθόν, οι επιτυχημένοι παίκτες του κλάδου θα εργαστούν ακούραστα για να καθορίσουν και να παραδώσουν μια στρατηγική που βασίζεται σε υγιείς επενδύσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών - βελτιώνοντας τις δεξιότητες αξιολόγησης και τις ικανότητές τους ολοκλήρωσης - για να επιταχύνουν τη μελλοντική τους ανάπτυξη και την απόδοσή τους». 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου