Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

McKinsey: Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει την έλλειψη προσφοράς

 



Η Ευρώπη κατάφερε να μειώσει  την κατανάλωση φυσικού αερίου  περισσότερο από τους στόχους που τέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ίσως χρειαστεί να μειώσει πολύ περισσότερη ζήτηση φέτος και τα επόμενα χρόνια για να αντισταθμίσει την έλλειψη προμήθειας φυσικού αερίου με ρωσικό αγωγό, να αποφύγει τις ελλείψεις και να..

εξισορροπήσει την αγορά φυσικού αερίου.   

Αντιμέτωπη με τη χαμηλή ρωσική προσφορά και για πολλές χώρες της ΕΕ, μηδενικές προμήθειες από τη Ρωσία, η Ευρώπη αντιστάθμισε τη μείωση το 2022 μειώνοντας την κατανάλωση κατά 57 bcm, ανέφερε η McKinsey & Company σε ανάλυση αυτή την  εβδομάδα  . 

Με περαιτέρω μειώσεις της ζήτησης και νέες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, η Ευρώπη μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσει την ισορροπία τα επόμενα αρκετά χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές της McKinsey. 

«Ωστόσο, πολλοί οδηγοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σενάριο χαμηλής προσφοράς και η Ευρώπη θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωσή της από τα επίπεδα του 2022 κατά άλλα 55 bcm το 2023 για να σταθεροποιήσει την αγορά», σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων. 

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη προσφορά στην Ευρώπη περιλαμβάνουν την άνοδο της ασιατικής ζήτησης LNG μετά το άθλιο 2022, την πλήρη διακοπή του μικρού φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού που εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη και έναν κανονικό χειμώνα σε σύγκριση με τον πιο ήπιο από το συνηθισμένο χειμώνα του 2022/2023. 

«Τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει και να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για να διαχειριστεί το σοκ προσφοράς από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος μπορεί να απαιτεί ένα δύσκολο, αλλά εφικτό, σύνολο ενεργειών», γράφουν οι αναλυτές της McKinsey. 

«Ωστόσο, ενώ η προσφορά και η ζήτηση ενέργειας της Ευρώπης αναμένεται να εξισορροπηθούν, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα καθώς οι ασταθείς τιμές και οι διαταραχές του εφοδιασμού θέτουν σε κίνδυνο όλους τους τομείς της οικονομίας – και η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους». 

Μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023, η ΕΕ πέτυχε τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat  την  περασμένη εβδομάδα. 

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 17,7% την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση φυσικού αερίου για τους ίδιους μήνες μεταξύ 2017 και 2022. Η εξοικονόμηση ήταν υψηλότερη από τον στόχο του 15% που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι. 

Μόνο φέτος, η κατανάλωση ήταν σταθερά κάτω από τον μέσο όρο 2017-2022 των αντίστοιχων μηνών, με μείωση της ζήτησης κατά 19% τον Ιανουάριο, 14,7% τον Φεβρουάριο και 17,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 

Οι συνειδητές προσπάθειες για μείωση της ζήτησης, ένας ηπιότερος χειμώνας και η καταστροφή της ζήτησης στη βιομηχανία βοήθησαν την Ευρώπη να αποφύγει μια μεγάλη έλλειψη φυσικού αερίου που φοβόντουσαν οι κυβερνήσεις ενόψει του χειμώνα. 

Στο μέλλον, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει με μέτρα εξοικονόμησης αερίου, επειδή η ζήτηση στην Ασία μπορεί να αυξηθεί και ο χειμώνας 2023/2024 μπορεί να μην είναι τόσο ήπιος όσο αυτός που μόλις τελείωσε. 

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν πλήρης κατά 58% στις 24 Απριλίου και αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με  στοιχεία  της Gas Infrastructure Europe. 

Ο θερμότερος χειμερινός καιρός και η υποτονική ζήτηση LNG από την Ασία βοήθησαν την Ευρώπη να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης σε επαρκή επίπεδα πριν από την περίοδο θέρμανσης 2022/2023 και να βγει από αυτήν την περίοδο με αποθέματα πολύ πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Η ΕΕ  μόλις ξεκίνησε  μια πρώτη στο είδος της διαδικασία για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να καταγράφουν τις ανάγκες αγοράς αερίου τους μέσω του μηχανισμού AggregateEU ​​για να προετοιμαστούν για κοινές αγορές φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, με τις πρώτες συμφωνίες αγοράς να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι. 

«Αυτό είναι ένα βασικό ορόσημο για την προετοιμασία της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα, συμπληρώνοντας συντονισμένα και έγκαιρα την αποθήκη αερίου της, χρησιμοποιώντας τη συλλογική της δύναμη στην αγορά για να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές με διεθνείς προμηθευτές», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη. 

Η Ασία βοηθά την Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος. Η ασιατική ζήτηση συνεχίζει να είναι αδύναμη παρά τις χαμηλότερες τιμές LNG spot, οι οποίες  συνεχίζουν να παραμένουν  γύρω στα χαμηλά δύο ετών. 

Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η ασιατική ζήτηση θα παραμείνει χαμηλή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης. Με την επαναλειτουργία της Κίνας, η ζήτηση για φυσικό αέριο και LNG θα μπορούσε να ανακάμψει, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ Ασίας και Ευρώπης για άμεση προμήθεια, λένε οι αναλυτές.  

Καθώς οι φόβοι για κρίση φυσικού αερίου δεν υλοποιήθηκαν τον περασμένο χειμώνα, μειώνοντας τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε άλλον έναν θερμότερο από το συνηθισμένο χειμώνα και λιγότερο ανταγωνισμό από την Ασία καθώς προετοιμάζεται για τον χειμώνα 2023/2024. Σε μια αγορά με ισχυρότερο ανταγωνισμό από την Ασία για προμήθεια LNG, οι τρέχουσες ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου  μπορεί να μην είναι αρκετές  για να συνεχίσουν να προσελκύουν φορτία spot.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου