Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Το Κρατικό Fund της Νορβηγίας Ενάντια σε Ψήφισμα για Αυστηρότερους Στόχους για το Κλίμα στη ΓΣ της ΒΡ

 




Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο, με τα κεφάλαια ύψους  1,4 τρις δολ. που διαθέτει, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι θα καταψηφίσει το ψήφισμα το οποίο καλεί τη βρετανική πετρελαϊκή BP να υιοθετήσει..

αυστηρότερους στόχους σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου. Ενώ η BP στοχεύει ήδη στη μείωση των εκπομπών, η πρόταση που κατατέθηκε από την ομάδα ακτιβιστών Follow This, εν όψει της ψηφοφορίας των μετόχων της πετρελαΪκής στις 27 Απριλίου, καλεί την εταιρεία να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Από την πλευρά της, η Norges Bank Investment Management (NBIM), η οποία διαχειρίζεται το νορβηγικό ταμείο, δήλωσε πέρυσι ότι σκοπεύει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στις εταιρείες που δεν υιοθετούν αξιόπιστα σχέδια για το κλίμα.

Δεν έχει αιτιολογήσει, πάντως, ως τώρα την απόρριψη της πρότασης της Follow This.Ωστόσο, το ταμείο έχει τονίσει στο παρελθόν ότι, ενώ μερικές φορές υποστηρίζει προτάσεις ESG που υποβάλλονται από ομάδες ακτιβιστών, εντούτοις κρίνει προσεκτικά κάθε υπόθεση βάσει της αξίας της.

Η οργάνωση Follow This, σε μια δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανέφερε ότι η NBIM ως σημαντικός επενδυτής θα πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο σε θέματα που αφορούν το κλίμα.

«Η NBIM απέτυχε στην πρώτη πραγματική δοκιμασία της νέας πολιτικής της σχετικά με τις πληροφορίες για το κλίμα», έγραψε ο ιδρυτής της Follow This, Mark van Baal.Το νορβηγικό ταμείο, το οποίο βασίζεται στα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, κατείχε το 2,73% των μετοχών της BP αξίας περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022.

Το διοικητικό συμβούλιο της BP συνέστησε στους μετόχους να καταψηφίσουν το ψήφισμα λέγοντας ότι ήταν «ασαφές» ως προς το τι ήθελε να κάνει η εταιρεία.Οι σύμβουλοι επενδυτών ISS και Glass Lewis συνέστησαν επίσης στους μετόχους της BP να αντιταχθούν στο ψήφισμα, ενώ, αντίθετα, το Local Authority Pension Fund Forum της Βρετανίας (LAPFF) ζήτησε από τους επενδυτές να το υποστηρίξουν.

Τον Φεβρουάριο η BP υποχώρησε στα σχέδιά της να μειώσει έως το 2030 τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40%, σε σχέση με το 2019, και τώρα θέτει ως στόχο τη μείωση κατά 25%, εξοργίζοντας τους ακτιβιστές για το κλίμα.



Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου