Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Οι 10 κορυφαίες χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου

 





Όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου στον κόσμο και μπορούμε να απαριθμήσουμε τους τρεις πρώτους χωρίς προσπάθεια. Αλλά εδώ είναι το θέμα – οι μεγαλύτεροι παραγωγοί δεν είναι απαραίτητα οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι..

για αυτό, όπως θα δούμε παρακάτω. Προς το παρόν, αρκεί να πούμε ότι άλλο είναι να έχεις έναν φυσικό πόρο και άλλο να τον αναπτύξεις πλήρως.

Ακολουθούν οι δέκα κορυφαίες χώρες που είναι πλουσιότερες σε αργό πετρέλαιο κατά αύξουσα σειρά.

10. Λιβύη

Η βορειοαφρικανική χώρα εκτιμάται ότι έχει περίπου 48,3 δισεκατομμύρια βαρέλια  αργού πετρελαίου σε αποθέματα. Ωστόσο, είναι ένας σχετικά μικρός παραγωγός, με  ημερήσιο μέσο όρο  περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Η πολιτική αστάθεια και οι διαμάχες για την εξουσία μεταξύ διαφορετικών φατριών μετά τον εμφύλιο πόλεμο είναι ο κύριος λόγος για το συνεχές πρόβλημα της Λιβύης να αξιοποιήσει στο έπακρο τους πετρελαϊκούς της πόρους. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να αλλάζουν με την Ευρώπη να κοιτάζει τη χώρα της Βόρειας Αφρικής ως μεγαλύτερη πηγή πετρελαίου.


9. ΗΠΑ

Πηγές εκτιμούν διαφορετικά τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ. Ορισμένοι, όπως η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών,  τα βάζουν  σε κάτι λιγότερο από 36 δισεκατομμύρια βαρέλια και υπολογίζουν τα αποθέματα συμπυκνώματος χωριστά.

Άλλα, όπως το World Population Review, υπολογίζουν το αργό και τα συμπυκνώματα μαζί, καταλήγοντας σε αποθέματα 68,8 δισεκατομμυρίων βαρελιών για τις ΗΠΑ Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΕ, το αργό και τα συμπυκνώματα μαζί ανέρχονται σε περίπου 74 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ωστόσο, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο.


8. Κουβέιτ

Το Κουβέιτ έχει περίπου 101,5 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου,  σύμφωνα  με τον ΟΠΕΚ. Το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου παράγει από 2,4 εκατομμύρια έως 2,67 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά και εξάγει περίπου 1,7 εκατομμύρια bpd.

Το κράτος έχει μεγάλα σχέδια για τον πλούτο του σε πετρέλαιο – έως το 2030, η Kuwait Petroleum Corporation  σχεδιάζει  να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα της χώρας σε έως και 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Σαφώς, το Κουβέιτ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις προβλέψεις που προβλέπουν την πτώση της ζήτησης πετρελαίου.


7. ΗΑΕ

Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  κατέχει  περίπου 111 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και παράγει κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια βαρέλια από αυτό ημερησίως. Από αυτά εξάγει 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ.

Εκτός από έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου και το σπίτι σε μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο, τα ΗΑΕ είναι επίσης ένα παράδειγμα μιας οικονομίας που χρησιμοποιεί το κύριο εξαγωγικό εμπόρευμά της για να διαφοροποιηθεί μακριά από αυτά. Χάρη στον πετρελαϊκό τους πλούτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μετατραπεί σε τουριστικό μαγνήτη πολυτελείας και έχει μεγάλες ελπίδες ως κόμβος υψηλής τεχνολογίας.


6. Ρωσία

Η Ρωσία έχει περίπου 80 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου,  σύμφωνα  με την EIA, και από αυτόν τον μήνα, παράγει περίπου 9,4 εκατομμύρια βαρέλια  ημερησίως, εξαιρουμένων των συμπυκνωμάτων.

Πριν από μερικά χρόνια, η Ρωσία παρήγαγε περισσότερα από 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων των συμπυκνωμάτων, αλλά η εισβολή στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν προκάλεσαν απάντηση και μια από τις μορφές που πήρε ήταν η μείωση της παραγωγής. Ακόμα κι έτσι, οι εξαγωγές αργού και καυσίμων έχουν επανέλθει  στα προπολεμικά επίπεδα.


5. Ιράκ

Το Ιράκ, ο δεύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, διαθέτει αποδεδειγμένα αποθέματα περίπου  145 εκατομμυρίων  βαρελιών, με παραγωγή περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Οι εξαγωγές κατά μέσο όρο 3,4 εκατομμύρια bpd, αλλά, όπως το Κουβέιτ, το Ιράκ έχει μεγάλα σχέδια.

Η φιλοδοξία της Βαγδάτης είναι να ανταποκριθεί στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης συναδέλφου του ΟΠΕΚ, αλλά, σύμφωνα με αναλυτές, δεν θα μπορέσει να το κάνει αυτό, με την παραγωγική ικανότητα να κορυφώνεται στα 6,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τα επόμενα πέντε χρόνια  .


4. Ιράν

Το Ιράν έχει αποθέματα πετρελαίου  208,6 δισεκατομμύρια βαρέλια  και παράγει περίπου 2,39 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Από αυτό, εξάγει μόνο λίγο πάνω από 760.000 bpd, ανά στοιχεία του ΟΠΕΚ. Ο λόγος για το ουσιαστικό χάσμα μεταξύ των αποθεμάτων, της παραγωγής και των εξαγωγών είναι, φυσικά, οι κυρώσεις των ΗΠΑ που η πρώην κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου στο Ιράν.

Παρά τις κυρώσεις -και τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για την άρση τους- το Ιράν εξάγει περισσότερο αργό, ξεπερνώντας τα  1,13 εκατομμύρια bpd  στα τέλη του 2022 και ξεκινώντας φέτος με ανοδική τροχιά. Υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση της παραγωγής επίσης.


3. Καναδάς

Ο Καναδάς φιλοξενεί  171 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, το μεγαλύτερο μέρος του με τη μορφή πίσσας σε πετρελαϊκή άμμο: 166,3 δισεκατομμύρια από το σύνολο είναι πετρελαϊκή άμμος, συγκεντρωμένη στην Αλμπέρτα. Αυτό είναι το ένα δέκατο των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο.

Η χώρα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, με τον ημερήσιο  μέσο όρο της  να ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια βαρέλια πέρυσι — ένα υψηλό ρεκόρ. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραγωγή βρίσκεται σε άνοδο παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συρρικνώσει τη βιομηχανία λόγω του αποτυπώματος άνθρακα της. Η ζήτηση για πετρέλαιο, ωστόσο, κρατά τους παραγωγούς σε άντληση. Μια πρόσφατη  έρευνα της Ipsos  διαπίστωσε ότι ο Καναδάς είναι επίσης ο πιο προτιμώμενος προμηθευτής πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα.


2. Σαουδική Αραβία

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και ο μεγαλύτερος του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, έχει αποδεδειγμένα αποθέματα περίπου  267 δισεκατομμυρίων βαρελιών . Η παραγωγή ήταν λίγο πάνω από 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021, η οποία αυξήθηκε στα 11,5 εκατομμύρια  bpd το 2022, για να μειωθεί πρόσφατα κατά μισό εκατομμύριο bpd ως μέρος του τελευταίου γύρου περικοπών της παραγωγής στον OPEC+.

Παρά τη στενή του δέσμευση των ηνίων παραγωγής, το βασίλειο σχεδιάζει να  επεκτείνει  την παραγωγική του ικανότητα από τα σημερινά 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2027. Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι η Σαουδική Αραβία είναι κοντά στο να φτάσει στο πετρελαϊκό της αποκορύφωμα.


1. Βενεζουέλα

Μια από τις πιο προβληματικές χώρες στον κόσμο, η Βενεζουέλα είναι επίσης η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, με πάνω από  300 δισεκατομμύρια βαρέλια . Ωστόσο, οι αμερικανικές κυρώσεις, μια χρόνια τώρα οικονομική κρίση και η διαφθορά έχουν συνδυαστεί για να εμποδίσουν τη χώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο τον πετρελαϊκό της πλούτο.

Μετά από μια περίοδο άνθησης στη δεκαετία του '90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​πρώτη πτώση της τιμής του πετρελαίου της νέας χιλιετίας ακρωτηρίασε την οικονομία της Βενεζουέλας. Πριν είχε την ευκαιρία να ανακάμψει, οι ΗΠΑ το επέκριναν με κυρώσεις που αποδεκάτισαν την παραγωγή: το 2022, ο  μέσος όρος  ήταν 600.000 έως 700.000 bpd. Οι εξαγωγές  ήταν κατά μέσο όρο  λίγο πάνω από 600.000 bpd.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου