Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Η Neste ολοκλήρωσε τη δεύτερη σειρά εργασιών στο διυλιστήριο Porvoo

 




Η Neste ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δεύτερη σειρά εργασιών επεξεργασίας βιομηχανικής κλίμακας με υγροποιημένα απορρίμματα πλαστικού στο διυλιστήριο της στο Porvoo της Φινλανδίας. Ο στόχος των σειρών επεξεργασίας είναι να αυξηθεί περαιτέρω η κατανόηση της εταιρείας για το πώς..

συμπεριφέρονται διαφορετικοί τύποι απορριμμάτων πλαστικών κατά τη διάρκεια της χημικής ανακύκλωσης στις διεργασίες του διυλιστηρίου. Το τελικό προϊόν που κερδίζεται στις εκπομπές – Neste RE, μια πρώτη ύλη για πετροχημικά προϊόντα – μετατρέπεται σε νέα πλαστικά από τους συνεργάτες της Neste.

Ενώ η Neste δημιουργεί μεγάλης κλίμακας ικανότητες για την επεξεργασία υγροποιημένων απορριμμάτων πλαστικού στο εργοστάσιό της στο Porvoo, οι τρέχουσες διαδικασίες επεξεργασίας χρησιμοποιούν υπάρχοντα εξοπλισμό διυλιστηρίου που έχει κατασκευαστεί για διύλιση αργού πετρελαίου . 

Επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης σειράς εργασιών επεξεργασίας πλαστικών απορριμμάτων

Από την πρώτη σειρά επεξεργασίας της Neste το 2020, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει συνολικά έξι επιτυχημένες εργασίες, επεξεργάζοντας σχεδόν 3.000 τόνους υγροποιημένων απορριμμάτων πλαστικού συνολικά. Μετά την επεξεργασία 800 τόνων στην πρώτη σειρά που ολοκληρώθηκε το 2022, η εταιρεία κατάφερε να υπερτριπλασιάσει αυτή την ποσότητα μέχρι σήμερα. Οι σειρές επεξεργασίας αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Neste για την προώθηση της χημικής ανακύκλωσης και τη συμβολή σε μια κυκλική οικονομία πολυμερών.

«Προχωράμε στη συζήτηση για τη χημική ανακύκλωση», λέει ο Heikki Färkkilä, Αντιπρόεδρος Χημικής Ανακύκλωσης στη Neste. «Οι σειρές επεξεργασίας μας παρέχουν όχι μόνο πολύτιμες γνώσεις για τις τεχνολογίες, αλλά χρησιμεύουν και ως απόδειξη της ιδέας: η χημική ανακύκλωση μπορεί να γίνει σε βιομηχανική κλίμακα. Η εστίασή μας συνεχίζει να είναι από τις μεμονωμένες διαδικασίες επεξεργασίας στη συνεχή λειτουργία.»

Η Neste επεξεργαζόταν τα αποκαλούμενα «δύσκολα ανακυκλώσιμα» απόβλητα πλαστικού τα οποία θα είχαν καταλήξει σε αποτέφρωση ή υγειονομική ταφή εάν δεν κατευθυνόταν σε χημική ανακύκλωση. Αυτό υπογραμμίζει πώς η χημική ανακύκλωση συμπληρώνει τις υπάρχουσες τεχνολογίες μηχανικής ανακύκλωσης.

Τα υγροποιημένα απορρίμματα πλαστικού για τις διαδρομές προέρχονται από πολλούς προμηθευτές που αποτελούν μέρος ενός δικτύου ανεφοδιασμού που η Neste επεκτείνεται συνεχώς. Μεταξύ άλλων, οι προμηθευτές περιλαμβάνουν την Alterra Energy που εδρεύει στις ΗΠΑ, στην οποία η Neste κατέχει μειοψηφικό μερίδιο, καθώς και η Wastewise με έδρα τη Φινλανδία, με την οποία η Neste συνεργάστηκε πρόσφατα για την χημική ανακύκλωση απορριμμάτων διασυνδεδεμένου πολυαιθυλενίου (PEX) από την παραγωγή σωλήνων σε νέα PEX σωλήνες.


Μετάβαση από τις ατομικές σειρές στη συνεχή παραγωγή

Η Neste επιδιώκει να δημιουργήσει ικανότητες στην τοποθεσία της στο Porvoo για την επεξεργασία 400.000 τόνων υγροποιημένων απορριμμάτων πλαστικού ετησίως στο πλαίσιο του έργου PULSE, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ. Από το 2030 και μετά, η Neste θέλει να επεξεργάζεται περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους απορριμμάτων πλαστικού ετησίως.

Αυτός ο φιλόδοξος στόχος αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής μελέτης της εταιρείας για τη μετάβαση του διυλιστηρίου της Porvoo σε μια τοποθεσία ανανεώσιμων πηγών και κυκλικών λύσεων και πιθανώς τερματισμό της διύλισης αργού πετρελαίου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Τα υγροποιημένα απόβλητα πλαστικού θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση του ορυκτού αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο Porvoo της εταιρείας.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου