Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Αναστέλλονται οι Εξαγωγές Αργού του Ιρακινού Κουρδιστάν Μέσω Τουρκίας Μετά την Δικαστική Νίκη της Βαγδάτης




 Η απόφαση της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης απειλεί με κατάρρευση την οικονομία του αυτόνομου Κουρδιστάν, στα βόρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, ανεστάλη η εξαγωγή 450.000 βαρελιών αργού ημερησίως από το Ιρακινό..

Κουρδιστάν προς το τουρκικό λιμάνι του Τζεϊχάν στη Μεσόγειο, μετά τη δικαστική νίκη του Ιράκ σε μακροχρόνια υπόθεση διαιτησίας ενάντια στην Τουρκία. Η υπόθεση, που ανάγεται στο 2014, ξεκίνησε όταν η Βαγδάτη κατηγόρησε την Άγκυρα ότι η τελευταία παραβίασε κοινή συμφωνία με το να επιτρέψει στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), στο Βόρειο Ιράκ, να προχωρήσει σε εξαγωγές πετρελαίου προς το Τζεϋχάν μέσω αγωγού, χωρίς τη δική της συγκατάθεση.

Η διακοπή των εξαγωγών μέσω του αγωγού θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομίας της KRG, όπως επισημαίνει σε επιστολή που έστειλε πέρυσι σε εκπροσώπους των ΗΠΑ η αμερικανική εταιρεία HKN Energy, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα χρειαζόταν να προμηθεύεται περισσότερο αργό από το Ιράν και τη Ρωσία ώστε να αντισταθμίσει την παύση εισαγωγών από το Βόρειο Ιράκ.

Εξάλλου, αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την περιοχή, εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Μάλιστα, ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η HKN Energy και η Gulf Keystone, έχουν συνδέσει τα φετινά επενδυτικά τους σχέδια με την αξιοπιστία των πληρωμών της KRG, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις.

«Το Ιράκ ενημερώθηκε επίσημα από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο [ενν. για την] τελική απόφαση την Πέμπτη, η οποία ήταν υπέρ του Ιράκ», δήλωσε, από την πλευρά του, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου της μεσανατολικής χώρας, ενώ και η Άγκυρα ενημέρωσε το Ιράκ ότι θα σεβαστεί την απόφαση, όπως δήλωσε στο Reuters μια πηγή.

Έτσι, Τούρκοι λιμενικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Ιρακινούς υπαλλήλους στον κόμβο εξαγωγής πετρελαίου στο Τζεϋχάν ότι κανένα πλοίο δεν θα επιτρέπεται να φορτώσει κουρδικό αργό χωρίς την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Στη συνέχεια, η Τουρκία σταμάτησε την άντληση ιρακινού αργού από τον αγωγό που οδηγεί στο τουρκικό λιμάνι, όπως προκύπτει από άλλο έγγραφο που είδε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Επιπλέον, το περασμένο Σάββατο, το Ιράκ σταμάτησε να αντλεί πετρέλαιο από τη δική του πλευρά του αγωγού που διέρχεται από τις πετρελαιοπηγές του στο βόρειο Κιρκούκ, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters.

Η απόφαση αναστολής εξαγωγών προκαλεί αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών της KRG προς τις εταιρείες διακίνησης πετρελαίου. Η KRG χρωστά στη Vitol, την κορυφαία εταιρεία εμπορίας πετρελαίου στον κόσμο Vitol αλλά και τη μικρότερη Petraco περίπου από 750-800 εκατ. δολ., σύμφωνα με τρεις πηγές συναλλαγών, που ανέβασαν τα συνολικά χρέη του ιρακινού Κουρδιστάν προς τους εμπόρους που προπλήρωσαν για αργό πριν από την αναστολή εξαγωγών σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Vitol και Petraco αλλά και η KRG αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η τελική ακρόαση της υπόθεσης διαιτησίας πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2022, ωστόσο χρειάστηκαν μήνες μέχρι την έγκριση της ετυμηγορίας από τους διαιτητικούς δικαστές, τη γραμματεία του διαιτητικού δικαστηρίου και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση της διαδικασίας.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν είπε ότι αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί σύντομα τη Βαγδάτη για να επιλύσει τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα των οφειλών της KRG: «Ας επεξεργαστούμε μια διέξοδο στο ζήτημα των εξαγωγών πετρελαίου και στη συνέχεια άλλα ζητήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν υπό λιγότερη πίεση», αρκέστηκε να πει ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Η αναστολή εξαγωγών από το ιρακινό Κουρδιστάν οδήγησε σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθώς οι κουρδικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και αποτελούν σημαντική πηγή αργού για τα διυλιστήρια στη Μεσόγειο.

Ήδη κάποιες εταιρείες πετρελαίου ξεκίνησαν να διακόπτουν την παραγωγή τους στο Κουρδιστάν αυτήν την εβδομάδα.Το Ιράκ αντλούσε 370.000 bpd αργού πετρελαίου της KRG και 75.000 bpd ομοσπονδιακού αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού πριν την παύση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ιρακινού Υπουργείου πετρελαίου, αντιπροσωπεία από το υπουργείο πετρελαίου θα ταξιδέψει σύντομα στην Τουρκία για να συναντηθεί με αξιωματούχους του τομέα της ενέργειας ώστε να συμφωνήσουν σε νέο μηχανισμό εξαγωγής του αργού πετρελαίου του βόρειου Ιράκ που θα συμβαδίζει με την απόφαση της διαιτησίας.

Την τελευταία δεκαετία, το Κουρδιστάν κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου ανεξάρτητα από τη Βαγδάτη, καθώς οι εμπορικές εταιρείες παρείχαν δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περιοχή σε αντάλλαγμα για φορτία αργού, ενώ η αυτόνομη κυβέρνηση της περιοχής κατασκεύασε έναν νέο αγωγό προς την Τουρκία.

Το Κουρδιστάν διεξήγαγε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2017, αλλά οι επεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν δεν οδήγησαν σε πλήρη απόσχιση από τη Βαγδάτη.Νομικός σύμβουλος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ που γνωρίζει τις συζητήσεις με το Κουρδιστάν δήλωσε στο Reuters ότι η Βαγδάτη θέλει να πραγματοποιεί εξαγωγές πετρελαίου μέσω της κρατικής εταιρείας μάρκετινγκ SOMO και τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου να κατατίθενται σε ανεξάρτητο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο λογαριασμός θα ελέγχεται από την κουρδική κυβέρνηση και θα εποπτεύεται από τη Βαγδάτη και θα εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών του χρέους, όπως ανέφερε ο σύμβουλος, επικαλούμενος προηγούμενες προτάσεις. «Εμείς [ενν. η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτη] δεν πληρώνουμε χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων για συναλλαγές που δεν γνωρίζουμε ή στα οποία δεν εμπλεκόμαστε», είπε ο σύμβουλος.Άλλος αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος στο ζήτημα του χρέους.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC, εξάγει τη μερίδα του λέοντος του πετρελαίου του από λιμάνια στα νότια της χώρας στον Περσικό Κόλπο.

Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου