Το Τσαντ έχει κρατικοποιήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των αδειών υδρογονανθράκων και των αδειών εξερεύνησης και παραγωγής, που ανήκαν σε θυγατρική της Exxon Mobil, ανέφερε..
σε δήλωση την Πέμπτη το υπουργείο Ενέργειας και Υδρογονανθράκων της Δυτικής Αφρικής.Η Exxon Mobil δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι είχε κλείσει την πώληση των δραστηριοτήτων της στο Τσαντ και το Καμερούν στην εισηγμένη στο Λονδίνο Savannah Energy σε μια συμφωνία 407 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η κυβέρνηση του Τσαντ αμφισβήτησε τη συμφωνία, λέγοντας ότι οι τελικοί όροι ήταν διαφορετικοί από αυτούς που είχαν παρουσιαστεί. σε αυτό.
Η κυβέρνηση προειδοποίησε τότε ότι μπορεί να ζητήσει από τα δικαστήρια να εμποδίσουν την αγορά των περιουσιακών στοιχείων της Exxon στη χώρα από τη Savannah και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.
Τα περιουσιακά στοιχεία της Exxon περιελάμβαναν μερίδιο 40% στο πετρελαϊκό έργο Doba του Τσαντ, το οποίο περιλαμβάνει επτά κοιτάσματα πετρελαίου παραγωγής με συνολική παραγωγή 28.000 βαρελιών την ημέρα (bpd).
Περιλάμβανε επίσης το ενδιαφέρον της Exxon για τον αγωγό Τσαντ-Καμερούν, μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων (621 μίλια) από το στεριανό έθνος έως τις ακτές του Ατλαντικού Κόλπου της Γουινέας μέσω του οποίου εξάγεται το αργό του.
Η Exxon Mobil δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.
Ωστόσο, την Παρασκευή, η Savannah είπε ότι σχεδιάζει να επιδιώξει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της για να αμφισβητήσει την κίνηση του Τσαντ μια μέρα νωρίτερα να εθνικοποιήσει τα ανάντη περιουσιακά της στοιχεία στην αφρικανική χώρα.
«Οι ενέργειες της Δημοκρατίας του Τσαντ παραβιάζουν ευθέως τις Συμβάσεις στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, μεταξύ άλλων, η SCI και η Δημοκρατία του Τσαντ», ανέφερε η ανακοίνωσή της.
«Οι Συμβάσεις υπόκεινται στη δικαιοδοσία ενός δικαστηρίου του ΔΠΔ, με έδρα το Παρίσι και η Εταιρεία σκοπεύει να επιδιώξει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της».
Το Τσαντ, το οποίο έχει το 10ο μεγαλύτερο απόθεμα στην Αφρική, εξάγει το 90 τοις εκατό του πετρελαίου του.
Από το aljazeera.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου