Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Διπλασιάστηκαν τα κέρδη εξαμήνου της Sasol




 Ο νοτιοαφρικανικός όμιλος πετροχημικών Sasol δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει τα κέρδη του εξαμήνου να διπλασιαστούν, λόγω των ισχυρών τιμών του πετρελαίου και παρά τις λειτουργικές προκλήσεις στην εγχώρια μονάδα του.

Η Sasol αναμένει τα ονομαστικά κέρδη ανά..

μετοχή (HEPS) - το κύριο μέτρο κέρδους στη Νότια Αφρική - να είναι μεταξύ 29,84 ραντ και 31,36 ραντ (1,69-1,78 $) το εξάμηνο έως τον Δεκέμβριο του 2022, σε σύγκριση με 15,21 ραντ την ίδια περίοδο ετησίως νωρίτερα.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων καυσίμων και χημικών προϊόντων άνθρακα στον κόσμο είπε ότι το όφελος από το ασθενέστερο ραντ καθώς και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και τα περιθώρια διύλισης αντισταθμίστηκαν από την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τις συμπιεσμένες τιμές των χημικών και το υψηλότερο κόστος εισροών και ενέργειας.  

«Οι δραστηριότητές μας στη Νότια Αφρική αντιμετώπισαν επίσης αρκετές λειτουργικές προκλήσεις, κυρίως στον τομέα της εξόρυξης, όπου η παραγωγικότητα και η ποιότητα του άνθρακα ήταν κάτω από το σχέδιο», δήλωσε ο Sasol σε μια ενημέρωση συναλλαγών.

Η κακή απόδοση των σιδηροδρόμων, οι περιορισμοί στα λιμάνια και οι διακοπές ρεύματος στη Νότια Αφρική είχαν επηρεάσει τον όγκο των πωλήσεων κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, πρόσθεσε ο Sasol.

Την περασμένη εβδομάδα, η Sasol είπε ότι οι εξαγωγές άνθρακα μειώθηκαν κατά 25% κατά τη διάρκεια του εξαμήνου σε 900.000 τόνους λόγω προβλημάτων σιδηροδρομικής επιμελητείας καθώς και διακοπών ασφάλειας και λειτουργίας στα ορυχεία της.

Η ανεπαρκής απόδοση του κρατικού σιδηροδρομικού φορέα Transnet, που οφείλεται στην έλλειψη ατμομηχανών και ανταλλακτικών, καθώς και στην κλοπή καλωδίων και τους βανδαλισμούς υποδομών, έχει εμποδίσει τις εξαγωγές άνθρακα της Νότιας Αφρικής σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης, ειδικά στην Ευρώπη, μετά την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισαγωγές από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου