Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft: Η τιμή του εμβληματικού πετρελαίου της Ρωσίας θα καθορίζεται τώρα από την Ασία

 




Η τιμή του εμβληματικού ρωσικού μείγματος πετρελαίου Urals δεν καθορίζεται πλέον από την Ευρώπη αλλά από την Ασία, η οποία έχει γίνει η μεγαλύτερη αγορά για το..

εμπόρευμα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, στην India Energy Week.

"Εάν το ρωσικό πετρέλαιο δεν εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά, τότε δεν υπάρχει τιμή αναφοράς. Οι τιμές αναφοράς θα διαμορφωθούν εκεί που θα πάνε πραγματικά οι όγκοι του πετρελαίου", δήλωσε ο Σετσίν, σύμφωνα με το Reuters.

«Όπως είναι σενάριο στον Εκκλησιαστή: ό,τι είναι στραβό δεν μπορεί να ισιωθεί· αυτό που λείπει δεν μπορεί να μετρηθεί», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε εμπάργκο στις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου τον Δεκέμβριο, ως μέρος της πιέσεις κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η ΕΕ έθεσε επίσης, μαζί με την G7, ένα ανώτατο όριο τιμής για τις αποστολές ρωσικού αργού πετρελαίου σε άλλες χώρες σε μια προσπάθεια να ανακόψει περαιτέρω τα έσοδα από το πετρέλαιο του Κρεμλίνου.

Το εμπάργκο και το ανώτατο όριο τιμών έχουν διευρύνει την έκπτωση του Urals στο αργό Brent, καθιστώντας το ελκυστικό για αγοραστές από την Κίνα και την Ινδία. Μέσα σε λίγους μήνες, ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο του Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου που συνήθιζε να πηγαίνει στην Ευρώπη, είχε ανακατευθυνθεί στις δύο ασιατικές μονάδες παραγωγής ισχύος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, περίπου το 70 τοις εκατό των φορτίων Urals που φορτώθηκαν τον περασμένο μήνα πήγαν στην Ινδία. Η Ρωσία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας.

Ωστόσο, οι δύο ασιατικές μεγάλες εταιρείες δεν αγοράζουν απλώς τα Ουράλια. Οι τιμές δύο άλλων δημοφιλών ρωσικών μειγμάτων - ESPO και Sokol - διαπραγματεύονται πρόσφατα σε πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι. Τη στιγμή της σύνταξης, η ESPO είχε πέσει κάτω από τα 70 δολάρια, αλλά η Sokol ήταν πάνω από το όριο που είναι 10 δολάρια ανά βαρέλι πάνω από το ανώτατο όριο τιμής ΕΕ/G7.

Τα Ουράλια, την ίδια στιγμή, είχαν κατά μέσο όρο 49,48 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters. Αυτό ήταν 42 τοις εκατό φθηνότερο από την τιμή του για τον Ιανουάριο του 2022.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου