Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Οι εξαγωγές βενζίνης της Κίνας ενδέχεται να φτάσουν σε χαμηλό 8 ετών τον Φεβρουάριο λόγω της ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης





Οι εξαγωγές βενζίνης της Κίνας τον Φεβρουάριο ενδέχεται να πέσουν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς η εγχώρια κατανάλωση ανακάμπτει μετά την έξοδο του..

έθνους από τα lockdown για τον COVID, ανέφεραν πηγές της βιομηχανίας και της αγοράς, πιθανότατα αυξάνοντας τα ασιατικά περιθώρια διύλισης .

Τα διυλιστήρια στον Νο. 2 καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο άρχισαν να περιορίζουν τις εξαγωγές διυλισμένων καυσίμων τον Ιανουάριο, καθώς η τοπική ζήτηση ανέκαμψε, αντιστρέφοντας την αύξηση των εξαγωγών το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Οι χαμηλότερες εξαγωγές βενζίνης από την Κίνα πιθανότατα θα ενισχύσουν τις περιφερειακές προμήθειες ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, οδηγώντας τα περιθώρια διύλισης στην Ασία προς τα πάνω, καθώς οι αγοραστές πληρώνουν υψηλότερες τιμές για να εξασφαλίσουν φορτία.

Οι εξαγωγές βενζίνης της Κίνας τον Φεβρουάριο εκτιμήθηκαν μεταξύ 285.000 και 360.000 τόνων, από 840.000 τόνους που εκτιμάται ότι ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δύο εταιρείες συμβούλων με έδρα την Κίνα και δύο εμπορικές πηγές. Αυτό θα ήταν το χαμηλότερο από τις εξαγωγές βενζίνης 224.000 τόνων τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν καθώς η οδική κυκλοφορία σε μεγάλες κινεζικές πόλεις ανέκαμψε ή ξεπέρασε τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, με τις μεταναστευτικές ροές κατά την περίοδο του φεστιβάλ του Σεληνιακού Νέου Έτους να σημειώνουν υψηλό πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία κίνησης σε πραγματικό χρόνο από το Baidu.

«Η κυκλοφορία είναι κανονική και δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί, επομένως η εγχώρια κατανάλωση βενζίνης ήταν υψηλή κατά την ετήσια ταξιδιωτική περίοδο της κινεζικής Πρωτοχρονιάς», δήλωσε η αναλύτρια της κινεζικής αγοράς πετρελαίου της Vortexa, Emma Li.

Τα επίπεδα εμπορικής αποθήκευσης μετά τις διακοπές είναι επίσης πιθανότατα χαμηλά, περιορίζοντας τις αποστολές εξαγωγών, είπε ο Li. Οι ρωγμές αναφοράς βενζίνης στην Ασία <GL92-SIN-CRK> διαπραγματεύονται πάνω από 10 δολάρια το βαρέλι από τα μέσα Ιανουαρίου - υψηλό έξι μηνών - κυρίως λόγω της πτώσης των κινεζικών προμηθειών και κάποιας ευκαιριακής ζήτησης αρμπιτράζ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές καυσίμων αεροσκαφών της Κίνας ενδέχεται επίσης να μειωθούν τον Φεβρουάριο σε 400.000 τόνους έναντι περίπου 500.000 τόνων τον Ιανουάριο, εκτιμούν δύο άλλοι έμποροι με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται με τα εβδομαδιαία νούμερα επιβατών αεροπορικών μεταφορών να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια από τα τέλη Ιανουαρίου, το υψηλότερο σε τουλάχιστον 10 μήνες, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων πτήσεων VariFlight.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των επιβατών εσωτερικού ήταν στο 86% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ανέφερε η VariFlight.

Η επανέναρξη των διεθνών πτήσεων, ωστόσο, θα ωθήσει τη ζήτηση για ανεφοδιασμό αεροπλάνων στα κινεζικά αεροδρόμια -που υπολογίζονται ως εξαγωγές- αυξάνοντας τις συνολικές εξαγωγές καυσίμων αεριωθουμένων τον Φεβρουάριο σε 1,83 εκατομμύρια τόνους από 1,2 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων JLC.


ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ DIESEL ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εξαγωγές ντίζελ αναμένεται να διατηρηθούν πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους, καθώς η εποχική εγχώρια ζήτηση για βιομηχανικά καύσιμα και καύσιμα φορτηγών παραμένει ανεπαρκής, σύμφωνα με τις εταιρείες συμβούλων Wood Mackenzie, Longzhong και JLC.

Αυτό θα φέρει τις συνδυασμένες εξαγωγές ντίζελ, βενζίνης και καυσίμου αεριωθουμένων τον Φεβρουάριο μεταξύ 3,9 και 4,15 εκατομμυρίων τόνων, περίπου σταθερές με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το φάσμα των εκτιμήσεων των συμβούλων.

Η συνήθης χειμερινή χαλάρωση της ζήτησης της Κίνας για ντίζελ οδήγησε επίσης σε περιορισμένες εγχώριες δραστηριότητες αποθήκευσης, με τα κινεζικά διυλιστήρια να έχουν περισσότερα κίνητρα να αποστέλλουν το καύσιμο στο εξωτερικό με καλύτερα περιθώρια κέρδους, δήλωσε ένας αναλυτής εμπορικών συναλλαγών με έδρα την Κίνα.

Οι μεγάλοι όγκοι εξαγωγών θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τα ασιατικά περιθώρια ντίζελ, τα οποία μειώθηκαν κατά 18% τον περασμένο μήνα παρά τις ανησυχίες για περιορισμένες προμήθειες μετά το εμπάργκο και το ανώτατο όριο τιμών στα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου.


 (Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου