Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Το γερμανικό διυλιστήριο Schwedt θα προμηθευτεί μη ρωσικό πετρέλαιο μέσω του Γκντανσκ τον Ιανουάριο

 



Η Γερμανία έλαβε επιβεβαίωση ότι οι εμπορικές παραδόσεις αργού πετρελαίου για το διυλιστήριο PCK Schwedt  αναμένονται  στο πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ τον Ιανουάριο, δήλωσε στο Reuters το υπουργείο Οικονομίας.

Ένα δεξαμενόπλοιο, το οποίο αναμένεται να..

μεταφέρει 100.000 τόνους πετρελαίου, θα παραδοθεί μέσω του Γκντανσκ και περαιτέρω μέσω του πολωνικού συστήματος αγωγών στο Schwedt πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα από την πολωνική πλευρά. Μεγαλύτεροι όγκοι, σύμφωνα με προηγούμενες συζητήσεις, σχεδιάζονται να αποσταλούν μέσω του Γκντανσκ από τον Φεβρουάριο, πρόσθεσε η πηγή. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι παραδόσεις αργού πετρελαίου για το Schwedt μέσω του Γκντανσκ έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters. Αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των παραδόσεων, καθώς αυτές ήταν αντικείμενο συμβάσεων μεταξύ των εταιρειών.

Η παράδοση έρχεται μετά από πολύμηνες συνομιλίες μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας για την εξασφάλιση του εφοδιασμού της Schwedt, η οποία παρέχει το 90% των καυσίμων του Βερολίνου. Έρχεται επίσης μετά από ένα μνημόνιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων που διασφαλίζει ότι οι προμήθειες και η μελλοντική ιδιοκτησιακή δομή του  διυλιστηρίου  δεν θα ωφελήσει τη Ρωσία, μια προϋπόθεση για την οποία έχει εκφράσει η Πολωνία.

Η υψηλότερη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας και οι αποδόσεις ντίζελ από τη Schwedt βρίσκονται στο επίκεντρο στην Πολωνία και τη Γερμανία, καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για την απαγόρευση του ρωσικού ντίζελ που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, αυστηροποιώντας τις προμήθειες.

 Από τις αρχές Ιανουαρίου, το διυλιστήριο  Schwedt λειτουργεί στο 50% της παραγωγικής ικανότητας, καθώς οι προμήθειες από τη Ρωσία έχουν εξαλειφθεί. Η Γερμανία δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Πολωνία δεσμεύτηκε να παρέχει αρκετό αργό ώστε να λειτουργεί με δυναμικότητα 70% από τον Ιανουάριο.

Η Γερμανία, τον Σεπτέμβριο, ανέλαβε τον έλεγχο του  διυλιστηρίου Schwedt , το οποίο ανήκε κατά πλειοψηφία στη ρωσική Rosneft, ως μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Συμμέτοχοι της Schwedt είναι η πετρελαϊκή Shell και η ιταλική Eni.

 (Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου