Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ο ΟΠΕΚ επεκτείνει τον έλεγχο των αγορών πετρελαίου καθώς σταματά η ανάπτυξη του σχιστόλιθου


 


Μετά από μια δεκαετία εκθετικής ανάπτυξης, το έμπλαστρο σχιστόλιθου των ΗΠΑ δεν είναι πλέον ο παραγωγός ταλάντευσης στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός ο ρόλος είναι τώρα και πάλι στα χέρια του ΟΠΕΚ και των μεγαλύτερων και πιο σημαντικών μελών του στη Μέση Ανατολή, λένε αναλυτές και στελέχη του κλάδου. 

Από την αύξηση άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως (bpd) στην παραγωγή..

πετρελαίου ετησίως πριν από την πανδημία πλήξει τη ζήτηση το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται τώρα να δουν τον ρυθμό ανάπτυξης στο μισό, στην καλύτερη περίπτωση, φέτος. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης προέρχεται και θα προέλθει από το τμήμα σχιστόλιθου, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής έχει επιβραδυνθεί και ορισμένοι αναλυτές έχουν πρόσφατα ονομάσει ότι η κορύφωση της παραγωγής σχιστόλιθου έρχεται ήδη από το 2024. 

Διάφοροι παράγοντες συνδυάστηκαν τους τελευταίους μήνες για να επιβαρύνουν την ανάπτυξη της παραγωγής σχιστόλιθου στις ΗΠΑ – από την πειθαρχία κεφαλαίου έως τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, από την έλλειψη εξωτερικού κεφαλαίου έως τον πληθωρισμό κόστους και τα υψηλά επιτόκια, από εξαντλητικές τοποθεσίες σε προνομιακές τοποθεσίες μέχρι γεωτρήσεις έως πιο απότομες πτώσεις στην παραγωγικότητα των πηγαδιών στο πέρασμα του χρόνου. 


Ανεπαρκής ανάπτυξη του σχιστόλιθου των ΗΠΑ 

Ο αμερικανικός σχιστόλιθος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ακόμη και με χαμηλότερους ρυθμούς, λένε οι αναλυτές. Αλλά το Permian δεν θα είναι πλέον ο παγκόσμιος παραγωγός ταλάντευσης που ήταν πριν από το 2020, όταν οι Αμερικανοί παραγωγοί όργωναν όλα τα μετρητά τους και αναλάμβαναν περισσότερα χρέη για να «τρυπώσουν, μωρό μου, τρυπάνι» κάθε φορά που οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν υψηλότερα. 

Πέρυσι, ούτε το πετρέλαιο 100 δολαρίων δεν έβαλε σε πειρασμό τους Αμερικανούς παραγωγούς. Τα στενά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο πληθωρισμός κόστους, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η ωρίμανση της βάσης περιουσιακών στοιχείων και η χαμηλότερη διαθεσιμότητα κεφαλαίου ήταν οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στην παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, ανέφεραν στελέχη εταιρειών E&P στην Έρευνα της Fed Energy Survey του Dallas για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου μήνα. 

Συνολικά το 32% των στελεχών της E&P επέλεξαν τον «πληθωρισμό κόστους και/ή τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας» ως τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην παραγωγή της εταιρείας τους, το 27% επέλεξε τη «ωρίμανση της βάσης περιουσιακών στοιχείων» και το 16% δήλωσε τη «διαθεσιμότητα κεφαλαίου». Άλλες επιλογές έλαβαν το καθένα από 9% ή λιγότερο. 

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος, η οικονομική αβεβαιότητα, οι ελλείψεις υλικών ή/και εργατικού δυναμικού και μια διοίκηση εχθρική προς τον κλάδο έχουν καταστήσει δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι οι επόμενοι 12 έως 18 μήνες για τον ανάντη τομέα», ένα στέλεχος σε εταιρεία E&P είπε σε σχόλια στην έρευνα. 

Σύμφωνα με την τελευταία Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική (STEO) της EIA, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να ήταν κατά μέσο όρο 11,7 εκατομμύρια bpd το 2022 και κατά μέσο όρο 12,4 εκατομμύρια bpd το 2023, που θα ξεπεράσει το υψηλό ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2019. 

Αυτό μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξο, λένε ορισμένοι αναλυτές και αξιωματούχοι του κλάδου.

Η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ θα είναι μέτρια φέτος, σε περίπου 400.000 bpd έξοδο σε έξοδο στα τέλη του 2023, σύμφωνα με την Enverus Intelligence Research (EIR). 

Η Enverus αναμένει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης στο 1 εκατομμύριο bpd φέτος, κατά το ήμισυ λόγω της κινεζικής επαναλειτουργίας. 

«Αντίθετα, ο συνδυασμός της μέτριας αύξησης της προσφοράς των ΗΠΑ (0,4 MMbbl/d E/E), της παρέμβασης του ΟΠΕΚ και των ρωσικών κυρώσεων αποτρέπει τη δημιουργία κρίσιμων αποθεμάτων αργού πετρελαίου, προϊόντων και SPR του ΟΟΣΑ, αφήνοντας την αγορά υποτροφοδοτούμενη εάν πραγματοποιηθεί μια αναμενόμενη ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία. το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο Enverus σε έκθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

Αναλυτές της Energy Aspects προειδοποίησαν τον Οκτώβριο του 2022 ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ από σχιστολιθικές λεκάνες θα μπορούσε να κορυφωθεί το 2024 . 

«Η εποχή της επιθετικής ανάπτυξης του σχιστόλιθου των ΗΠΑ έχει τελειώσει», δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ο Scott Sheffield, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης παραγωγού σχιστόλιθου καθαρού παιχνιδιού, της Pioneer Natural Resources .

«Το μοντέλο από σχιστόλιθο σίγουρα δεν είναι πλέον παραγωγός swing», σημείωσε ο Σέφιλντ. 

Στο Συνέδριο Παγκόσμιας Ενέργειας και Καθαρής Τεχνολογίας της Goldman Sachs νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Σέφιλντ είπε ότι η Pioneer μείωσε τις εκτιμήσεις της για τη συνολική παραγωγή πετρελαίου Permian από όλους τους φορείς εκμετάλλευσης σε περίπου 7 εκατομμύρια bpd έως το 2030 από περίπου 8 εκατομμύρια bpd που προβλεπόταν πριν από περίπου ένα χρόνο. Η EIA εκτιμά ότι το Permian αντλεί σήμερα 5,5 εκατομμύρια bpd.  

Πολλές εταιρείες εξαντλούνται από τα αποθέματα και προχωρούν σε αποθέματα δεύτερης και τρίτης βαθμίδας, πρόσθεσε ο Σέφιλντ. 

Η ανάπτυξη του σχιστόλιθου πιθανότατα θα είναι περίπου 400.000 bpd φέτος, από 500.000 bpd-600.000 bpd που είχε προβλέψει η Sheffield για τους τελευταίους 12 έως 18 μήνες. 

«Και αυτό θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pioneer.


Ο ΟΠΕΚ ξανά στη θέση του οδηγού 

Ο ΟΠΕΚ βρίσκεται τώρα στη θέση του οδηγού και εάν το πετρέλαιο παραμείνει περίπου στα 75 δολάρια, το καρτέλ πιθανότατα θα ενεργήσει για να στηρίξει τις τιμές , σύμφωνα με τον Σέφιλντ.  

«Χρειάζονται το πετρέλαιο να είναι στα 100 δολάρια το βαρέλι ή υψηλότερο κατά τη γνώμη μου. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ είναι απογοητευμένοι για την πρόσφατη πτώση των τιμών. Είναι κατανοητό. Νομίζω ότι θα αλλάξει. Αν μείνει πολύ χαμηλά, δεν θα με εκπλήσσει αν έχουν άλλο κόψιμο. Αλλά πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου για να παρακολουθήσουν την απαγόρευση προϊόντων στη Ρωσία», είπε στο συνέδριο της Goldman Sachs.  

Για τον Jeff Currie, παγκόσμιο επικεφαλής εμπορευμάτων της Goldman Sachs, το έμπλαστρο σχιστόλιθου των ΗΠΑ ήταν το μέρος για να αναζητηθεί πλεονάζουσα χωρητικότητα πριν από το 2020 και ήταν ικανό να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου όταν η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε τη δεκαετία έως το 2020. 

«Σήμερα αυτή η ευελιξία έχει φύγει, ωθώντας μας πίσω στην «παλιά τάξη πετρελαίου» της κυριαρχίας του ΟΠΕΚ», είπε ο Currie στους FT. 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου